Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 10:38

Βραβεύσεις, διακρίσεις και μετάδοση γνώσης στο 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Βραβεύσεις, διακρίσεις και μετάδοση γνώσης στο 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, με τη στήριξη θεσμικών φορέων της περιοχής, κατάφερε και στην εποχή του κορονοϊού να πραγματοποιήσει το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, το οποίο έχει καθιερώσει τα τελευταία έξι χρόνια. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Elite City Resort και το πρόγραμμα περιελάμβανε εισηγήσεις για σημαντικά θέματα, την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού γευσιγνωσίας ελαιολάδου “Kalamata Olive Oil Awards” και τη βράβευση προσώπων και φορέων με προσφορά στην ελαιοκομία, ιδιαίτερα στην περιοχή μας…

Ο διαγωνισμός γευσιγνωσίας πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τα ελαιόλαδα που διακρίθηκαν είναι το “Angel” της εταιρίας “Δραγώνας”, το “Mani” της εταιρίας “Blauel”, το “Αλαγονία” του παραγωγού Δούζη και το “Iliada” της εταιρίας “Agrovim. 

Βραβεύτηκαν για την προσφορά τους το Ίδρυμα Καπεβάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας Ιωάννης Κυριακόπουλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ζακυνθινός και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας”, Γιώργος Κόκκινος. 

Στην έναρξη του Φεστιβάλ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.  

Σε γεύμα εργασίας στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας συζητήθηκε το ζήτημα των αθρόων εισαγωγών και εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς με το όνομα “Καλαμάτα”, καθώς και κατακόρυφη πτώση της τιμής της ελιάς Καλαμών, λόγω, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, “της απόφασης του πρώην υπουργού κυρίου Αποστόλου να "χαρίσει" το όνομα Καλαμάτα σε όσους παράγουν μαύρες ελιές τύπου ΠΟΠ Καλαμάτα. Τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της ενέργειας πληρώνουν σήμερα οι παραγωγοί όλης τής Ελλάδας”.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας ευχαριστεί τους συνδιοργανωτές και χορηγούς των φετινών εκδηλώσεων, καθώς και τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, όπως και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την επιστημονική βοήθεια στην διεξαγωγή του.

Σύντομα, προσθέτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχουν ανάλογες δράσεις ανάδειξης πιστοποιημένων προϊόντων σε συνεργασία και με άλλες ζώνες ΠΟΠ προϊόντων στην Ελλάδα”.