Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 16:06

“Για τις δυσκολίες που καλούνται οι αγρότες να αντιμετωπίσουν” μίλησε στον υφυπουργό ο δήμαρχος

“Για τις δυσκολίες που καλούνται οι αγρότες να αντιμετωπίσουν” μίλησε στον υφυπουργό ο δήμαρχος

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, οι πατατοπαραγωγοί, για άλλα θέματα ζητήματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη και για την ανάγκη αναδιάρθρωση των συκεώνων, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόοπουλος, στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστα Σκρέκα. Ο υφυπουργός επισκέφθηκε τον δήμαρχο, στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή, ενώ το απόγευμα θα παραστεί στην ενημερωτική εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτικών 2021-2027…

Όπως σημειώνει ο Δήμος Καλαμάτας, τον υφυπουργό συνόδευσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, ενώ ο δήμαρχος έθεσε στον υφυπουργό τους βασικούς προβληματισμούς “του αγροτικού κόσμου, όπως αυτοί αποτυπώνονται και σχετίζονται με το μέλλον των καλλιεργειών, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν, εξετάστηκαν και τρόποι ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, με τον κ. Βασιλόπουλο να ενημερώνει τον Υφυπουργό για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό. 

Ο Δήμαρχος έθεσε στον κ. Σκρέκα αιτήματα που σχετίζονται με την παραγωγή του ελαιολάδου, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που καλούνται οι αγρότες να αντιμετωπίσουν, κυρίως σε σχέση με την τιμή που έχει διαμορφωθεί. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα των πατατοπαραγωγών, καθώς επίσης και στο θέμα της αναδιάρθρωσης των συκεώνων, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στις διαρκείς εκκλήσεις του αγροτικού κόσμου για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά τις αποζημιώσεις.  

Ο Υφυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Δήμαρχο, τόνισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να μπουν τα θεμέλια ώστε να δημιουργηθεί ένας πρωτογενής τομέας ο οποίος θα συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην εξασφάλιση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Σε ότι αφορά το ελαιόλαδο, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα δήλωσε γνώστης της κατάστασης τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αναζητά διαρκώς λύσεις για να στηρίξει τους παραγωγούς, ενώ και για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ανέφερε ότι είναι θέμα που εξετάζεται. Επίσης, ο Υφυπουργός υπογράμμισε και την ανάγκη ενδυνάμωσης των υποδομών, με αναφορές στην κλιματική αλλαγή και στα νέα δεδομένα που αυτή φέρνει”.