Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 18:21

Επιτέλους νεράκι βροχής στα «αφυδατωμένα» από την ανομβρία ελαιόδεντρα

Επιτέλους νεράκι βροχής στα «αφυδατωμένα» από την ανομβρία ελαιόδεντρα

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΖΗΤΑΕΙ 
ΤΟ Δ.Σ. ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Σαν σωτηρία βλέπουν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού τη βροχή που ρίχνει σε όλη τη Μεσσηνία από το απόγευμα. Τα ελαιόδεντρα ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ από την ανομβρία και θα υπάρχει πρόβλημα και στην παραγωγή. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, με ομόφωνο ψήφισμά του, ζητεί την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

Στο ψήφισμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η απώλεια παραγωγής στους ξερικούς ελαιώνες, που αποτελούν και την πλειονότητα, φτάνοντας στο 90% του Δήμου μας και ενώ βρισκόμαστε στο 1/3 της ελαιοσυλλογής, πλησιάζει στο 40%». Το Δημοτικό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «οι πολίτες του Δήμου μας, βιώνοντας τη μεγάλη οικονομική κρίση της χώρας μας και με δεδομένο ότι στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ελαιοκαλλιέργεια, βλέπουν με απόγνωση, πέρα από την απώλεια της φετινής παραγωγής, να καταστρέφονται και τα ελαιόδεντρα με συνέπεια στην παραγωγή των επομένων ετών».
Τα αιτήματα που καταγράφονται στο ψήφισμα είναι: «Ζητάμε την άμεση αποστολή κλιμακίων του ΕΛΓΑ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας για να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών. Οι παραγωγοί εδώ και δυο χρόνια πληρώνουν χρήματα για την ασφαλιστική κάλυψη των καλλιεργειών τους, επομένως δεν υφίσταται δικαιολογία για ενδεχόμενη αποζημίωσή τους για τις ζημιές που έχουν υποστεί και την μεγάλη απώλεια του εισοδήματός τους».