Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 17:19

Ζημιές από το χαλάζι σε ελιές, πατάτες, κηπευτικά, καρπούζι, εσπεριδοειδή στους Γαργαλιάνους

Ζημιές από το χαλάζι σε ελιές, πατάτες, κηπευτικά, καρπούζι, εσπεριδοειδή στους Γαργαλιάνους

ΕΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 12.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ 
Σοβαρή ζημιά σε καλλιέργειες προκάλεσε ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή των Γαργαλιάνων και συγκεκριμένα μεταξύ του Λαγκούβαρδου και της Μαραθόπολης. Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ανακοινωσε ότι οι ζημιές εκτείνονται σε περιοχή 12.000 στρεμμάτων με ελαιόδεντρα, με ανοιξιάτικη πατάτα, με κηπευτικά, με εσπεριδοειδή και με καρπούζι. Τονίζει ότι η καταγραφή γίνεται άμεσα για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων…

Ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ανακοίνωσε: “Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν, τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου, στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας, τα οποία συνοδεύονταν από ισχυρή χαλαζόπτωση. 

Προξενήθηκαν ζημιές στην Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων και στην Μαραθούπολη σε έκταση που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα,  σε περιοχή που οριοθετείται δυτικά του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι – Πύλος και συγκεκριμένα από το Λαγκούβαρδο έως νοτιότερα της Μαραθούπολης στην περιοχή Πηγάδια.

Οι υπηρεσίες της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, με το συντονισμό του Δ/ντη κ. Παρασευόπουλου, από το πρωί  διενήργησαν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και κατέγραψαν αρχικά τις ζημιές. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση η ελαιοκαλλιέργεια έχει πληγεί σε έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων, ενώ οι καλλιέργειες πατάτας, κηπευτικών, εσπεριδοειδών και καρπουζιού ξεπερνούν  σε ζημιά  τα 500 στρέμματα.

Θα εκδοθούν άμεσα οδηγίες από τη ΔΑΟΚ προς τους καλλιεργητές για τις ενέργειες που πρέπει να προβούν ενώ η αναλυτική καταγραφή των ζημιών θα πραγματοποιηθεί άμεσα και θα  αποσταλεί στον ΕΛΓΑ. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στάθης Αναστασόπουλος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες και είχε άμεση ενημέρωση για την πορεία της καταγραφής των ζημιών, δηλώνοντας ότι θα γίνουν όλες ο απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις. Για το σκοπό αυτό επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος είχε επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή, και διαβεβαίωσε ότι η διεκπεραίωση των αιτημάτων αποζημίωσης θα είναι άμεση”.