Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 09:25

Διαμαρτυρία Νίκα στον υπουργό για την ανεπαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς

Διαμαρτυρία Νίκα στον υπουργό για την ανεπαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς

Διαμαρτυρήθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με 1,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο περιφερειάρχης κάλεσε τον υπουργό να αιτιολογήσει γιατί σε άλλες Περιφέρειες της χώρας η χρηματοδότηση της δακοκτονίας είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την Πελοπόννησο. Από την πλευρά του ο υπουργός απάντησε ότι ο ίδιος έχει κάνει θετική εισήγηση προς το υπουργείο Εσωτερικών για την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση του δάκου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου…

Πιο συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής σημειώνονται τα εξής: “Το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τέθηκε για μία ακόμα φορά από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στο πλαίσιο της μακρά συνάντησης που είχε στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Η Περιφέρεια αιτείται πρόσθετη πίστωση 1,2 εκ ευρώ για τη δακοκτονία προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά η ελαιοπαραγωγή της, σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος εξέφρασε διαμαρτυρία προς τον υπουργό για την μη ικανοποίηση μέχρι τώρα του σχετικού της αιτήματος. Παράλληλα, ο Π. Νίκας ζήτησε να αιτιολογηθεί η διάθεση πρόσφατα από την πολιτεία ανάλογης αύξησης σε άλλες ελαιοπαραγωγικές Περιφέρειες, σημειώνοντας ότι “σκοπός δεν είναι να μειωθούν οι παροχές προς άλλες Περιφέρειες, αλλά να αυξηθούν αυτές προς την δική μας για να προστατευθεί αποτελεσματικά η ελαιοπαραγωγή”.

Ο υπουργός δήλωσε ότι από την πλευρά του ότι έχει εισηγηθεί θετικά προς το υπουργείο Εσωτερικών για την αύξηση της πίστωσης δακοκτονίας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Περιφέρεια για συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με φορείς του πρωτογενή τομέα, σχετικά με θέματα που αφορούν στη νέα ΚΑΠ, στην αγροτική ανάπτυξη κ.α”.