Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 08:36

Για τις ζημιές από το χαλάζι συζήτησε ο περιφερειάρχης με τον υπουργό - Zήτησε εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Για τις ζημιές από το χαλάζι συζήτησε ο περιφερειάρχης με τον υπουργό - Zήτησε εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ

“Με την ελαιοκαλλιέργεια ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα” ανακοίνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφορικά με την ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στην ελαιοκαλλιέργεια στην Τριφυλία και την αναζήτηση δυνατότητας αποζημίωσης των παραγωγών. Ότι πιθανόν θα υπάρξει πρόβλημα προέκυψε από την τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, κατά τη συνάντησή του χθες με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Ο περιφερειάρχης ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται ζημιές σαν αυτές που προκάλεσε το χαλάζι στις ελιές…

Η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ανακοίνωσε σχετικά: “Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις περιλαμβάνεται μεταξύ των ζητημάτων που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συζήτησε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, την Παρασκευή 2 Απριλίου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη καταστροφή σε κηπευτικές και δενδρώδεις καλλιέργειες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή της Τριφυλίας, σχετικά με τις οποίες ενημέρωσε τον υπουργό ο περιφερειάρχης.

Η πληγείσα έκταση στις περιοχές Γαργαλιάνων και Μαραθούπολης ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα και σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας ζημιώθηκαν καλλιέργειες πατάτας (300 στρέμματα), πρώιμου καρπουζιού (100 στρέμματα), υπαίθριων κηπευτικών (50 στρέμματα), εσπεριδοειδών (50 στρέμματα) όπως επίσης και η ελαιοκαλλιέργεια (περίπου 10.000 στρέμματα), γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης προς τον Σπ. Λιβανό, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες για αποζημιώσεις όσον αφορά την φυτική γη γενικότερα, ωστόσο αναφορικά με την ελαιοκαλλιέργεια ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα.

“Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, εθεσα και πάλι στον υπουργό το θέμα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε μεταξύ άλλων να συνυπολογίζεται πλέον και η επίπτωση από την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και να γίνονται εκτιμήσεις με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα, μιας και η ασφάλεια του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας γνωστοποίησε επιπλέον ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου αναμένεται στην Τρίπολη, για θέματα του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος -με τον οποίον ο περιφερειάρχης, ευρισκόμενος στο υπουργείο, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σημείωσε ο περιφερειάρχης, θα έχει συναντήσεις για θέματα του Οργανισμού, ενώ θα προβεί και σε ανακοινώσεις σχετικά με αποζημιώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου”.