Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 10:17

Υπουργός Λιβανός για κορινθιακή σταφίδα: “Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από εκβιασμούς που κάνουν κάποιοι”!

Υπουργός Λιβανός για κορινθιακή σταφίδα: “Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από εκβιασμούς που κάνουν κάποιοι”!

Για “εκβιασμούς” μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, αναφερόμενος, πιθανόν, σε κινητοποιήσεις που γίνονται (την περασμένη Πέμπτη στη Μεσσήνη, αύριο στο Αίγιο) με αίτημα την απόσυρση των αποθεμάτων περσινής σταφίδας ώστε να μην καταρρεύσει η τιμή και οι συνεταιριστικές οργανώσεις των παραγωγών. Ο υπουργός είπε πως τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο δείχνουν ότι δεν έχουν διαταραχθεί οι εξαγωγές του προϊόντος λόγω του κορονοϊού, σημείωσε ότι δυνατότητα, λόγω του θεσμικού πλαισίου, άμεσης στήριξης των παραγωγών δεν υπάρχει, επανέλαβε ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι εταιρίες και δεν επιτρέπεται η στήριξη εταιριών, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται η δυνατότητα απορρόφησης ποσοτήτων σταφίδας από κρατικούς φορείς, όπως ο στρατός…

Ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός έκανε την τοποθέτηση για το θέμα της κορινθιακής σταφίδας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη. Το θέμα αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί και εσωτερικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, γιατί την ώρα που ο υπουργός μιλάει για εκβιασμούς, στελέχη της Ν.Δ., όπως και βουλευτές, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις!

Το υπουργείο σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνει: “Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών σταφίδας και αναζητεί τρόπους στήριξής τους, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από εκβιασμούς που κάνουν κάποιοι.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η κορινθιακή σταφίδα δεν ανήκει στον αμπελοοινικό τομέα ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Από το 2013, και τον Κανονισμό 1308, ανήκει στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Κατέθεσε το σχετικό έγγραφο καθώς και  σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας για τη μη δυνατότητα εφαρμογής της απόσυρσης των αποθεμάτων των μεταποιητικών επιχειρήσεων από τα προγράμματα του τομέα των οπωροκηπευτικών.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, τα οποία συλλέγονται σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ και την ΑΑΔΕ, οι εξαγωγές σταφίδας για τα έτη 2018 έως 2020 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

  •         Το 2018 ήταν 15.932,035 κιλά, το 2019 ήταν 16.979.945 κιλά και το 2020 ήταν 15.892.443 κιλά.
  •         Για το τρέχον έτος, έως τον Απρίλιο του 2021, οι εξαγωγές ήταν 4.398.985 κιλά, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018 ήταν 4.279.284 κιλά, το 2019 ήταν 4.370.046 κιλά και το 2020 ήταν 5.344. 672 κιλά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, σημείωσε ο κ. Λιβανός, δεν προκύπτει διαταραχή των εξαγωγών μας τα τελευταία χρόνια οφειλόμενη στον Covid.

Σημείωσε ότι η  χορήγηση των ενισχύσεων Covid στο Υπουργείο μας υλοποιείται με μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία ακριβώς αποσκοπεί στην ενίσχυση των παραγωγών που έχουν υποστεί συγκεκριμένη ζημιά, αποδεικνυόμενη από στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει ουδεμία περίπτωση να αποζημιωθεί κάποιος ενώ δεν πρέπει.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο από την εταιρεία Melisagro , όσο και από την Παναιγιάλειο Ένωση, το ΥΠΑΑΤ δεν έρχει λάβει τα στοιχεία εκείνα, τα τιμολόγια πωλήσεων και αγορών, που να αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου και τούτο παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς του υπουργείου.

Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση.

  •         Για το έτος αιτήσεων 2020, δε, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, 5.399 παραγωγοί έλαβαν το ποσό των €3.960.468,31.
  •         Για το 2017 είχε προϋπολογιστεί ενίσχυση   €5.000.000,

το 2018 €4.946.168 και το 2019:4,892.920.  

  •         Παράλληλα, η Παναιγιάλειος υλοποιεί πρόγραμμα προώθησης της σταφίδας στην Νοτιανατολική Ασία (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ταιβάν), χρηματοδοτούμενο από το ΥΠΑΑΤ,  ύψους  2,124.500

Επισήμανε δε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενισχύει παραγωγούς με αποδεδειγμένη οικονομική ζημιά, διευκρινίζοντας ότι δεν ενισχύει εμπορικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των εμπορικών τους πολιτικών. Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων.

Τέλος ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΑΤ είναι σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, το Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Παιδείας για την κρατική δυνατότητα απορρόφησης ελληνικών προϊόντων από το κράτος. Στη συζήτηση αυτή προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα ως εξαίρετο ελληνικό προϊόν”.