Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 17:16

Θα εξεταστεί το αίτημα για ενίσχυση των παραγωγών καρπουζιού και πατάτας είπε αόριστα ο υπουργός

Θα εξεταστεί το αίτημα για ενίσχυση των παραγωγών καρπουζιού και πατάτας είπε αόριστα ο υπουργός

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΛΟΓΩ COVID 
Γενική και αόριστη ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Σπήλιου Λιβανού, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, για ενίσχυση των παραγωγών καρπουζιού και πατάτας, λόγω της ζημιάς που έχουν υποστεί από τη μειωμένη ζήτηση και τις χαμηλές τιμές λόγω της πανδημίας. Ο υπουργός απάντησε ότι το αίτημα θα εξεταστεί με δικαιοσύνη, ενώ σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν ενισχυθεί δύο φορές παραγωγοί πατάτες και καρπουζιού λόγω covid…

Συγκεκριμένα σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνονται τα εξής: “Η ευαισθησία της ΝΔ και του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν γι’ αυτό και έχει εγκριθεί ενίσχυση για το καρπούζι και την πατάτα όχι μια αλλά δύο φορές, τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπ. Λιβανός, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχ. Κατρίνη.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, την πρώτη φορά οι Ηλείοι αγρότες εισέπραξαν 1.895.460 εκατομμύρια για το πρώιμο καρπούζι και 2.685.715 εκατομμύρια για την ανοιξιάτικη πατάτα.

Οι αιτήσεις για τη δεύτερη ενίσχυση άνοιξαν στις 2 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ενώ μέσα στα επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι αντίστοιχες πληρωμές ύψους:

α) €6,57 εκατομμυρίων στο καρπούζι, το υπαίθριο, το μίνι και το όμπλα.

β) €11,9 εκατομμυρίων και για την πατάτα, ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή, το ποσό των.

Συνολικά €18,3 εκατομμύρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός αναμένονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να υλοποιηθούν έγκαιρα και δίκαια και αυτές οι ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Όσον αφορά τις ζημιές που επικαλέσθηκε ο κ. Κατρίνης για τους παραγωγούς λόγω χαμηλής τιμής στο καρπούζι και στην πατάτα εξ αιτίας της πανδημίας, ο κ. Λιβανός κατέστησε σαφές ότι με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, θα εξεταστούν δίκαια και αποτελεσματικά όλα τα ενδεχόμενα ενίσχυσης παραγωγών που πλήττονται.  Και διευκρίνισε ότι όσο αυξάνεται το bagged  του ΥΠΑΑΤ τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση όμως το ΥΠΑΑΤ αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα με δικαιοσύνη”.