Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 15:24

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς δείχνει πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οδηγεί στην καταστροφή τη σταφίδα!

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς δείχνει πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οδηγεί στην καταστροφή τη σταφίδα!

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ  
Δεν είναι πολλές φορές που κυβερνητικός βουλευτής στρέφεται τόσο καθαρά εναντίον υπουργού… Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, περιγράφει σαφώς την ασυνέπεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, σε ό,τι αφορά το θέμα της μαύρης σταφίδας,  υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας του το προϊόν “βρίσκεται στα αζήτητα”, “χιλιάδες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση” και “μια εμβληματική καλλιέργεια του τόπου μας οδηγείται στην καταστροφή”. Ο Περικλής Μαντάς κατέθεσε για το θέμα αυτό επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή…

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Μαντά σημειώνονται συγκεκριμένα τα εξής: “Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής σας, με εκπροσώπους της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) στις 16 Ιουλίου 2021, εκδώσατε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρατε συνοπτικά τα εξής: (α) συζητήσατε το ζήτημα των αποθεμάτων της Κορινθιακής Σταφίδας, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, (β) χαρακτηρίσατε το προϊόν ως μαύρο χρυσό, (γ) αναφερθήκατε στην ανάγκη ύπαρξης μεγάλων, υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων και αναγνωρίσατε ότι τα χαρακτηριστικά αυτά, ενσαρκώνει η ΠΕΣ, η οποία είναι μια μεγάλη, υγιής και ιστορική, αμιγώς συνεταιριστική οργάνωση με παράδοση και (δ) συμφωνήσατε  να αναζητηθούν σύντομα σε νέα συνάντηση, από κοινού τρόποι επίλυσης του ζητήματος των αποθεμάτων και στήριξης των παραγωγών, καθώς και του εμβληματικού προϊόντος της σταφίδας.

Σε συνέχεια της παραπάνω συνάντησης, η ΠΕΣ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε, χορήγησε στις υπηρεσίες του Υπουργείου σας κάθε στοιχείο που αποδεικνύει την ύπαρξη του εν λόγω αποθέματος και, μάλιστα, σας προσκόμισε σχετική έκθεση ορκωτών ελεγκτών που πιστοποίησαν με ακρίβεια τα αποθέματα της σταφίδας. Επίσης, έγκαιρα σας κατέθεσε ειδική γνωμοδότηση από νομικό γραφείο εγνωσμένου κύρους για την απολύτως σύννομη, τόσο με το εθνικό όσο και με το ενωσιακό δίκαιο, διαδικασία απόσυρσης των αποθεμάτων και σας ζήτησε νέα συνάντηση για την επίλυση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, υπηρεσίες του υπουργείου σας, διενήργησαν εξονυχιστικό επιτόπιο έλεγχο και διαπίστωσαν την απολύτως νόμιμη ύπαρξη των αποθεμάτων, παρόλο που ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί το σχετικό πόρισμα. Από τις 17 Ιουλίου έως και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμία ενέργεια εκ μέρους σας, στη βάση όσων συμφωνήσατε στη συνάντηση αυτή και το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι το προϊόν να βρίσκεται στα αζήτητα, χιλιάδες αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και μια εμβληματική καλλιέργεια του τόπου μας να οδηγείται στην καταστροφή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την άμεση στήριξη των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας;
  2. Θα προβεί η κυβέρνηση στην εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων κορινθιακής σταφίδας, τα  οποία σήμερα ανέρχονται σε περίπου 5.000 τόνους;”.