LEONIDAS MPALIKHS
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 21:31

Ελιγμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - Διακήρυξη για τη στήριξη της σταφίδας ώρες πριν το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ελιγμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - Διακήρυξη για τη στήριξη της σταφίδας ώρες πριν το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ώρες πριν από το συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών και φορέων της Πελοποννήσου στην Αθήνα, την Παρασκευή το πρωί, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι θα υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόσυρση των περσινών αποθεμάτων και ότι θα ενεργοποιηθεί κάθε δυνατότητα ώστε να απορροφηθούν αποθέματα από κρατικές δομές. Πάντως και στο παρελθόν ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, προέβη σε παρόμοιες ανακοινώσεις, τις οποίες όμως δεν ακολούθησαν ανάλογες ενέργειες, όπως σχολιάζουν ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο Περικλής Μαντάς, που τις προηγούμενες ημέρες υπέβαλε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή…

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει τίτλο “Εμβληματικό προϊόν για το Υπουργείο η Σταφίδα - Στόχος η υπέρβαση που δημιούργησε η πανδημία”, ενώ το περιεχόμενό της είναι το εξής: “Η σταφίδα αποτελεί ιστορικά ένα εμβληματικό προϊόν για την ελληνική αγροτική παραγωγή, υψηλής διατροφικής αξίας και με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ΥΠΑΑΤ εγγυάται τη στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου και των συντελεστών του.

Στηρίζει τους παραγωγούς, τα συλλογικά σχήματα και το δίκτυο εμπορίας ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε όπου η πανδημία δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων για όλο τον κλάδο και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουμε το αίτημα ασκώντας νέες πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ένταξή του σε πρόγραμμα της απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας 2020.

Είμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση και συνεργασία με τους φορείς και όλους τους συνδεόμενους με την παραγωγική διαδικασία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους στο μέτρο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενεργοποιούμε κάθε δυνατότητα των οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την απορρόφηση αυτής της «υπερτροφής» από τις κρατικές δομές.

Δημιουργούμε ομάδα εργασίας για την κορινθιακή σταφίδα και την κρητική σουλτανίνα, προκειμένου  να διευρύνουμε τους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης του προϊόντος σε μεγάλες αγορές, διασφαλίζοντας την ευημερία των παραγωγών και των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησής του. 

Εκμεταλλευόμαστε τα προγράμματα προώθησης στην κοινωνία, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και διαγράφοντας ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική σταφίδα.

Συνεργαζόμαστε αποδοτικά με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υλοποιήσουμε όλες τις υπάρχουσες μελέτες που τεχνοκρατικά έχουν εκπονηθεί και εγγυώνται βιώσιμα αναπτυξιακά σχήματα και προοπτικές.

Η στρατηγική του ΥΠΑΑΤ, απαρέγκλιτα όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τις δηλώσεις και δημόσιες ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, εδράζεται στο τετράπτυχο ανάπτυξη, υγιείς εμπορικές πρακτικές, υγιής ανταγωνισμός, εύνοια δημιουργίας και ενίσχυσης των συλλογικών σχημάτων. Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται και τώρα στον κλάδο της σταφιδοπαραγωγής και στη στήριξη όλων των συντελεστών του.

Πιστεύουμε πως η εξαιρετική συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με παραγωγούς, ενώσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και  θεσμικούς και εμπορικούς φορείς, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για καλύτερες και υγιέστερες εμπορικές πρακτικές, αποδίδει και θα αποδώσει τα μέγιστα για το μέλλον αυτού του πολύ σημαντικού προϊόντος της χώρας μας.

Στόχος μας είναι η υπέρβαση των προβλημάτων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την ελληνική σταφίδα, ώστε να κυριαρχήσουμε στις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας”.