Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 15:37

Προειδοποίηση σε αγρότες-κτηνοτρόφους για το επερχόμενο ψύχος - Ετοιμότητα για την προστασία της πατάτας

Προειδοποίηση σε αγρότες-κτηνοτρόφους για το επερχόμενο ψύχος - Ετοιμότητα για την προστασία της πατάτας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ 
Οδηγίες σε αγρότες και κτηνοτρόφους για την προστασία του κεφαλαίου τους ενόψει του ψύχους που αναμένεται δίνει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία τονίζει επίσης ότι υπάρχει ετοιμότητα για την προστασία της πατάτας. 

Συγκεκριμένα, η “Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας, έχοντας υπόψη το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ,  το οποίο προβλέπει, από το Σάββατο 22-01-2022, επιδείνωση του καιρού με εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων ή/και δημιουργίας παγετού, προειδοποιεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ευθύνης της, να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές και οι όποιες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο. Ειδικότερα:

o να αποφύγουν εργασίες υπαίθρου,

o οι κτηνοτρόφοι να προβούν στην προμήθεια ικανής ποσότητας ζωοτροφών και λοιπών εφοδίων για τα ποιμνιοστάσιά τους,

o στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις κρίνεται απαραίτητη η ρύθμιση της θέρμανσης (ώρες και διάρκεια λειτουργίας), ανάλογα με τις εξωτερικές θερμοκρασίες που αναμένονται και την ευαισθησία της καλλιέργειας στο ψύχος,

o οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών να λάβουν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την παρεμπόδιση της πτώσεως της θερμοκρασίας κάτω από το όριο αντοχής των φυτών.

Επισημαίνεται ότι ο ΓΟΕΒ Παμίσου είναι σε ετοιμότητα για την αποτροπή επιπτώσεων από ενδεχόμενο παγετό στην καλλιέργεια εαρινής πατάτας στα χωράφια του κάμπου της Μεσσήνης και του Μπουρνιά.