Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 21:25

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Η κυβέρνηση καταδίκασε στη φτώχεια τους σταφιδοπαραγωγούς για χατίρι των σταφιδεμπόρων

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Η κυβέρνηση καταδίκασε στη φτώχεια τους σταφιδοπαραγωγούς για χατίρι των σταφιδεμπόρων

Με την “παρελκυστική” της πολιτική η κυβέρνηση, μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταδίκασε τους σταφιδοπαραγωγούς στη φτώχεια για χατίρι των σταφιδεμπόρων, υποστηρίζει σε παρέμβασή της η Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η Επιτροπή τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η κατώτερη εγγυημένη τιμή για τη σταφίδα και το σταμάτημα των παιχνιδιών με τους εμπόρους σε βάρος των παραγωγών…

Η παρέμβαση της Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως εξής: “«Λόγια του αέρα» αποδεικνύονται μέχρις στιγμής οι δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την σταφίδα, την απόσυρση και την τιμή της. Όπως έχει ήδη επισημάνει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή, η αδράνεια θα επιφέρει σφοδρό πλήγμα στους αγρότες παραγωγούς που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων και την αυξανόμενη ακρίβεια σε όλα τα γεωργικά προϊόντα και καύσιμα, οδηγώντας 20.000 παραγωγούς και τις οικογένειές τους σε απόγνωση.

Απ’ ότι φαίνεται, η συμφωνία του Δεκεμβρίου με τις δεσμεύσεις του Υπουργού, ήταν μια καθαρά παρελκυστική πολιτική του ΥΠΑΑΤ. Όταν οι αποσταγματοποιοί και οι οξοποιοί το Δεκέμβρη είχαν ήδη εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειάζονταν, για ποιο λόγο να γεμίσουν τις αποθήκες τους με αχρείαστο προϊόν; Δεν το ήξερε το υπουργείο; Γι αυτό από τους 4.500 τόνους, έχουν αποσυρθεί μόνο γύρω στους 50!

Η τιμή της φετινής παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 1€ από 1,60€ το 2020 και 1,50€ το 2019. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση της ΝΔ. Ενώ γνώριζε το πρόβλημα από τον Απρίλιο του 2021, αποπροσανατόλιζε τους σταφιδοπαραγωγούς, κερδίζοντας χρόνο προς όφελος των ιδιωτών εμπόρων.

Όσες παρατάσεις στην παράδοση της σταφίδας και αν δοθούν, όταν δεν υπάρχει εμπορία, η τιμή θα συνεχίζει να πέφτει.

Και είναι προκλητικό σε τοπικό επίπεδο, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος να επιχαίρει για την πορεία της συμφωνίας και τον εμπαιγμό από τον Υπουργό του!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΑΤ, οδήγησαν ένα ιστορικό και ταυτόχρονα στρατηγικό για τη χώρα προϊόν, σε απαξίωση και τους σταφιδοπαραγωγούς στη φτώχεια και την απόγνωση, για να κάνουν τα χατίρια των ιδιωτών σταφιδεμπόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να συνεχίσει να πιέζει για τη στήριξη της σταφίδας και των παραγωγών και ως κυβέρνηση θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές της Δεξιάς.

Σήμερα είναι επιβεβλημένη η κατώτερη εγγυημένη τιμή για την σταφίδα και το τέλος των παιχνιδιών με τους εμπόρους σε βάρος των παραγωγών. Είναι επιβεβλημένα τα μέτρα για την μείωση του καλλιεργητικού κόστους που έχει φτάσει στα ύψη λόγω των ανατιμήσεων σε ρεύμα, λιπάσματα, πετρέλαιο και λοιπά εφόδια-φάρμακα”.