Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 15:20

Στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και χωρίς τις ψήφους της περιφερειακής αρχής

Στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και χωρίς τις ψήφους της περιφερειακής αρχής

Τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, ώστε όλοι να πληρωθούν με 1,40 ευρώ για κάθε κιλό σταφίδας που έχουν πουλήσει ή θα πουλήσουν, αποφάσισε χθες το βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, παρότι η παράταξη της περιφερειακής αρχής δεν υπερψήφισε, υποστηρίζοντας ότι μέρη της συγκεκριμένης απόφασης είναι έξω από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τίθενται από παρατάξεις της αντιπολίτευσης για λόγους "λαϊκισμού". Το μέρος της απόφασης που συνάντησε την αντίθεση της περιφερειακής αρχής είναι εκείνο που λέει ότι εάν το υπουργείο δεν καλύψει τη διαφορά ώστε και οι σταφιδοπαραγωγοί που έχουν πουλήσει με κάτω από 1,40 να εισπράξουν τη διαφορά τότε τη διαφορά να καλύψει η Περιφέρεια από δικούς της πόρους…

Την εισήγηση έκανε ο Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου και την υπερψήφισε όλη η αντιπολίτευση και η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος, Μαργαρίτα Σπυριδάκου. Ο Θανάση Πετράκος, για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο πιο διαπλεκόμενος από τη μεταπολίτευση στο συγκεκριμένο αξίωμα, κάτι που και πάλι προκάλεσε την αντίδραση του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος μίλησε για “απέραντο υβρεολόγιο” τόσο από τον συγκεκριμένο περιφερειακό σύμβουλο όσο και από άλλους συμβούλους της “αριστεράς”, όπως είπε.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου έχει ως εξής: “Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αφού συζήτησε την τραγική κατάσταση των σταφιδοπαραγωγών αποφάσισε και διεκδικεί:

  1. Να επιταχυνθεί αποφασιστικά με ενέργειες του υπουργού το  πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών. Διότι 45 ημέρες μετά τη συμφωνία το πρόγραμμα απορρόφησης ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόνο 151 τόνοι. Δηλαδή κοροϊδία. Με αυτούς τους ρυθμούς θα  χρειαστούν 15 μήνες για την απορρόφηση των 4.500 τόνων. Άρα έχουμε καταστροφή δυο ετών για τη σταφίδα και τους σταφιδοπαραγωγούς.
  2. Να δοθεί πολύ μεγαλύτερη  παράταση από αυτή που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας, διότι με αυτούς τους ρυθμούς απορρόφησης η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου για την υποβολή των τιμολογίων πώλησης είναι εντελώς ανεπαρκής, αφού τα παλετοκιβώτια για αυτούς τους 60 τόνους θα τα επιστρέψουν οι ιδιώτες στην Παναιγιάλειο μετα 20 ημέρες. Η επιπλέον παράταση θα βοηθήσει ούτως ώστε να εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται προς την πλευρά των παραγωγών», αλλά και να δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής σοδειάς και ομαλοποίηση της αγοράς του προϊόντος και κυρίως για να μπορέσει το 20% των παραγωγών που έχει τη σταφίδα στις αποθήκες του να την πουλήσει.
  3. Οι σταφιδοπαραγωγοί που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές χαμηλότερες του 1,40 ευρώ ανά κιλό να ενισχυθούν συμπληρωματικά μέχρι το €1,40/Kg ώστε να μην υπάρξουν αδικίες.
  4. Αν, παρά τη διεκδίκηση, ο υπουργός συνεχίσει να εμπαίζει τους σταφιδοπαραγωγούς, εγκρίνουμε την χορήγηση συμπληρωματικής ενίσχυσης στους σταφιδοπαραγωγούς με χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, που πρέπει να αποτελεί καταφύγιο στήριξης. Με δεδομένο ότι από τους 5.000 τόνους σταφίδα που παράγει η Μεσσηνία και η Κορινθία οι 4.000  τόνοι έχουν πουληθεί σε τιμές 0,50  έως 1 ευρώ,  η Περιφέρεια θα πρέπει, με βάση τα τιμολόγια που θα προσκομίσει ο  κάθε παραγωγός που έχει πουλήσει, να αποφασίσουμε σήμερα ότι θα καλύψει τη διαφορά αν δεν την καλύψει το κράτος όπως έχει υποχρέωση.  Για δε τους 1000 τόνους που είναι στις αποθήκες των παραγωγών πρέπει χωρίς εκπτώσεις να ζητήσουμε να εφαρμοστεί η συμφωνία για το 1,40 διαφορετικά να καλυφθούν και αυτοί από τη Περιφέρεια. Εξάλλου ο  κ. Περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι είναι με τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς και όχι με τις ΑΕ. Ιδού λοιπόν η ώρα να αποδείξει ότι αυτά που έχει πει θα τα τηρήσει. 
    Το κόστος της συμπληρωματικής ενίσχυσης είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Αν συνταχθεί ο κ. Περιφερειάρχης έστω και τώρα αποφασιστικά και με ειλικρίνεια με τους σταφιδοπαραγωγούς πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει η  Περιφέρεια τα 2,5    εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της αλλά να τα χορηγήσει η κυβέρνηση, η οποία έχει τη βασική και κύρια ευθύνη για την τραγωδία των σταφιδοπαραγωγών.   
  1. Να συμβάλει η Περιφέρεια στην απορρόφηση μέρους του αποθέματος, με δική της χρηματοδότηση, όπως έχει κάνει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα επιβάλλεται να  προχωρήσει η Περιφέρεια σε συνεννόηση με τις Ενώσεις Μεσσηνίας, Κιάτου και Κορίνθου και την Παναιγιάλειο, για να τυποποιηθεί  σταφίδα και να μοιραστεί στα σχολεία, Νοσοκομεία, δομές ηλικιωμένων, προνοιακές δομές κλπ της Περιφέρειας”.