Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 19:39

Ενίσχυση για τα σύκα ανακοίνωσε ο Μαντάς - “Φιλοδώρημα” η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ διαμαρτύρεται ο Γερονικολός

Ενίσχυση για τα σύκα ανακοίνωσε ο Μαντάς - “Φιλοδώρημα” η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ διαμαρτύρεται ο Γερονικολός

Μια θετική και μια αρνητική εξέλιξη για τους συκοπαραγωγούς είχε η σημερινή μέρα. Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, ανακοίνωσε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των συκοπαραγωγών λόγω της πανδημίας. Ωστόσο ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μενέλαος Γερονικολός, από την πλευρά του μεταφέρει τη διαμαρτυρία συκοπαραγωγών διότι το ύψος της αποζημίωσης που εγκρίθηκε από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην πρόσφατη παραγωγή αποτελεί “φιλοδώρημα”...

Ο βουλευτής κ. Περικλής Μαντάς ανακοίνωσε συγκεκριμένα την απευθείας στήριξη με 33,8 εκ. ευρώ των παραγωγών ξηρών σύκων, καθώς και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων λόγω του πλήγματος που δέχθηκαν από την πανδημία, με απόφασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Στην ανακοίνωση του κ. Μαντά επισημαίνεται: “Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το καθεστώς των ενισχύσεων εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις και έχει ως στόχο την άμεση στήριξη των δικαιούχων με επιπλέον οικονομική ρευστότητα, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις αγροτικές τους δραστηριότητες, αλλά και να μετριαστεί το πλήγμα που δέχθηκαν από την πανδημία. Οι ενισχύσεις προβλέπεται να χορηγηθούν έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και ως ανώτατο ποσό για κάθε δικαιούχο έχει ορισθεί το ποσό των 290.000 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει από την πλευρά του υπουργείου η σχετική εξειδίκευση του μέτρου, καθώς και οι ακριβείς προϋποθέσεις προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί.

Με την έγκριση και αυτού του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αποξηραμένο σύκο ως ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας, λαμβάνει σημαντική στήριξη από την πλευρά της πολιτείας. Η ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος έρχεται σε συνέχεια πολλών και συστηματικών παρεμβάσεων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να υπάρξει έμπρακτη στήριξη των παραγωγών που δοκιμάζονται λόγω της πανδημίας. Με τη χορήγηση της νέας αυτής ενίσχυσης απευθείας προς τους παραγωγούς αποδεικνύεται στην πράξη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών, τηρώντας τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι για όσο καιρό υφίσταται κρίση, είτε λόγω της πανδημίας είτε λόγω της ακρίβειας, θα λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα και θα γίνεται ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να κρατηθεί όρθιος ο πρωτογενής τομέας και να ξεπεραστεί με επιτυχία κάθε δοκιμασία”.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ 
Από την πλευρά του ο Μενέλαος Γερονικολός, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος βουλευτής σε ανακοίνωσή του για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ τονίζει: “«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σε πολλούς συκοπαραγωγούς του Νομού πιστώθηκαν αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ζημιές που έχουν υποστεί από τον καύσωνα του καλοκαιριού.  
Ο ΕΛΓΑ για μια ακόμα φορά απέδειξε ότι δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του, δεν μπορεί να προστατεύσει το εισόδημα των αγροτών μας.
Οι ευθύνες για το φιάσκο των αποζημιώσεων ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει τολμήσει να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση του Οργανισμού, προκειμένου να καλύπτονται ουσιαστικά οι ζημιές των αγροτών. 
Οι ευθύνες ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία γιατί ακόμα δεν έχει υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα υποδομών, προκειμένου να προστατευθεί η αγροτική παραγωγή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 
Καλούμε τους κατά τα άλλα «ευαίσθητους» βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας να αναδείξουν το ζήτημα και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για όλους τους συκοπαραγωγούς της Μεσσηνίας. 
Τους καλούμε να σταματήσουν τα αστεία επικοινωνιακά παιχνίδια, που στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα προβλήματα των παραγωγών. 
Οι πολίτες και οι αγρότες τους ψήφισαν και τους έστειλαν στο Κοινοβούλιο για να λύνουν προβλήματα, όχι για να κάνουν δηλώσεις και να εκδίδουν ανούσια δελτία τύπου”.