Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 18:41

Τον άλλο μήνα θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ για τις ελιές που κάηκαν το καλοκαίρι

Τον άλλο μήνα θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ για τις ελιές που κάηκαν το καλοκαίρι

Ο ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ 
Μέσα στον Μάρτιο θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ελιές που κάηκαν στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, οι οποίες ανέρχονται σε 144 ευρώ για κάθε δέντρο μαζί με την ηρτημένη παραγωγή, εκ των οποίων τα 50 ευρώ για κάθε ελαιόδεντρο. Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπεριφεριφερειαρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, μετά τη συνάντησή του για σειρά θεμάτων, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο…

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασόπουλος επισκέφθηκε σήμερα στην Αθήνα τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο και σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του επισημαίνονται τα εξής: “Ο αντιπεριφερειάρχης αρχικά έθεσε το θέμα της ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, προκειμένου τάχιστα να προωθηθεί το εκτιμητικό έργο των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, οπωροκηπευτικών αλλά και σε ελαιοκαλλιέργειες. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι εντός των επομένων ημερών θα προσληφθούν 35 γεωπόνοι – εκτιμητές, με στόχο την έναρξη των εκτιμήσεων των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία και Μεσσηνία). Ο πρόεδρος επίσης επεσήμανε ότι η Διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατό συντομότερη εκτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες. Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά το ύψος της αποζημίωσης που προβλέπεται, ανάλογα με την καλλιέργεια, το οποίο είναι για τα πορτοκάλια 0,22 € ανά κιλό, για τα λεμόνια 0,60 € ανά κιλό και για τα μανταρίνια 0,36 € ανά κιλό.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και για τις αποζημιώσεις των ελαιώνων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, με τον κ. Λυκουρέντζο να ενημερώνει ότι η διαδικασία πληρωμής βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αναφέροντας ότι έχει εκτιμηθεί από την κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής η αξία κάθε ελαιοδένδρου μαζί με την ηρτημένη παραγωγή τους στα 144 €, εκ των οποίων τα 50 € ανά ελαιόδενδρο θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως προκαταβολή εντός Μαρτίου 2022.

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, είχε η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και την οριστικοποίηση των δικαιούχων παραγωγών”.