Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 15:52

Απέναντι οι αγρότες με τους αντιπεριφερειάρχες στη σημερινή κινητοποίηση

Απέναντι οι αγρότες με τους αντιπεριφερειάρχες στη σημερινή κινητοποίηση

Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι οι αγρότες που πραγματοποίησαν μεγάλη κινητοποίηση στην Καλαμάτα με τους αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας, Βασίλη Καπέλιο και Πρωτογενή Τομέα Στάθη Αναστασόπουλο. Το αίτημα των αγροτών ήταν να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ωστόσο απάντηση συγκεκριμένη δεν δόθηκε. Επιπλέον οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της περιφερειακής αρχής όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα φέτος με τη σταφίδα και ακόμη ζήτησαν καθαρές απαντήσεις στα κύρια αιτήματά τους, που είναι το “αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές”, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που να διασφαλίζουν την κάλυψη του κόστους καλλιέργειας και ένα έσοδο για αξιοπρεπή διαβίωση κ.ά…

Οι αγρότες αυτή τη φορά δεν ανέβηκαν στον 4ο όροφο της πρώην Νομαρχίας, όπου βρίσκονται τα γραφεία των αντιπεριφερειαρχών αλλά τους κάλεσαν να κατέβουν κάτω και να μιλήσουν ενώπιον όλων. 

Είχαν δε ρίξει στα σκαλιά της πρώην Νομαρχίας ένα “ξεριζωμένο” αμπέλι, για να δείξουν ότι η καλλιέργεια της σταφίδας έχει γίνει πια τόσο ασύμφορη που οι αγρότες τη βγάζουν. 

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καπέλιος ανέφερε ότι κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τα οποία τους αναγκάζουν να κινητοποιηθούν. Σημείωσε ότι δεν βρίσκει παράλογα τα αιτήματά τους και συμφωνεί με πολλά απ’ αυτά, πρόσθεσε όμως ότι δεν πρόκειται για θέματα αρμοδιότητας του θεσμού της Περιφέρειας αλλά της κυβέρνησης. Διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματα θα αποσταλούν στους αρμόδιους. 

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασόπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε σε έργα που υλοποιεί και που προγραμματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη των αγροτών, ιδιαίτερα στον τομέα των εγγείων βελτιώσεων και της άρδευσης. 

Ωστόσο αγρότες θεώρησαν ότι οι δύο αντιπεριφερειάρχες προσπάθησαν να υπεκφύγουν από τα κύρια ζητήματα που θέτουν, όπως το ζήτημα με τη σταφίδα, τους φόρους στα καύσιμα, τις τιμές της ενέργειας, την πραγματοποίηση συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Γι’ αυτό το λόγο παρενέβαιναν, κάποιες φορές με έντονο τρόπο, διαμαρτυρόμενοι. 

Μετά τη συνάντηση με τους δύο αντιπεριφερειάρχες οι αγρότες παρέμειναν στην περιοχή της πρώην Νομαρχίας, ενώ το μεσημέρι αποχώρησαν για το μπλόκο της Μεσσήνης, στήνοντας προηγουμένως μπλόκο στον κόμβο πριν από το αεροδρόμιο. 

Οι αγρότες τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και θα γίνουν ακόμη πιο δυναμικές, ενώ κάλεσαν τους αγρότες του Νομού να πλαισιώσουν τα δύο μπλόκα σε Μεσσήνη και Σουληνάρι, να τα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο για τις επόμενες δράσεις. 

Στ.Μ.