Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 09:06

“Θα” και από τον νέο υπουργό για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών…

“Θα” και από τον νέο υπουργό για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών…

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καλύψει τη ζημιά που έχουν υποστεί οι σταφιδοπαραγωγοί, από τη μη απορρόφηση του προϊόντος της περιόδου 2020, έδωσε ο νέος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή στον βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο πως θα γίνει αυτό. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Χαρίτσης έχει κάνει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και στους τρεις τελευταίους αγροτικής ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, Σπήλιο Λιβανό, Γιώργο Γεωργαντά, για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών και της σταφίδας, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί…

Σε δελτίο Τύπου του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Αλέξη Χαρίτση για την επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε χθες στη Βουλή επισημαίνονται, με τίτλο, “Υποσχέσεις χωρίς συγκεκριμένο αντίκρισμα στους σταφιδοπαραγωγούς – Αφωνία του Υ-πουργού ως προς την εξέλιξη του προγράμματος απόσυρσης των αποθεμάτων” τα εξής: “Εδώ και δύο χρόνια οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν ακούσει πολλά αλλά δεν έχουν δει τίποτα» επεσήμανε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επίκαιρης ερώτησης του, για το σταφιδικό ζήτημα.

«Σε μια περίοδο που το φαινόμενο της ακρίβειας έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος παραγωγής σε λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα  να έχουν δημιουργηθεί στους αγρότες – παραγωγούς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, οι συνεχιζόμενες κωλυσιεργίες και οι αργοί ρυθμοί από πλευράς ΥΠΑΑΤ στο πρόγραμμα απορρόφησης πλεονασμάτων σταφίδας συνιστά επιπρόσθετο κίνδυνο οι σταφιδοπαραγωγοί να χάσουν και την φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας, σημειώνοντας πως, «αν συνεχισθούν αυτοί οι ρυθμοί θα χρειαστεί ενάμιση χρόνος για να καλυφθεί όλη η ποσότητα».

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την διάρκεια της απάντησης του προς τον Αλ. Χαρίτση δεν αναφέρθηκε καν στο πρόγραμμα απορρόφησης σταφίδας  που είχε εξαγγείλει μόλις τον Ιανουάριο ο προκάτοχός του κος Λιβανός, δημιουργώντας ερωτήματα ως προς την συνέχειά του. Ο Υπουργός αρκέστηκε να υποσχεθεί κάλυψη των ζημιών των παραγωγών με μέτρα που θα εξαγγείλει μέσα στον Μάρτιο, χωρίς όμως να αναφερθεί μέσω ποιων χρηματοδοτικών εργαλείων θα πραγματοποιηθούν αυτές οι ενισχύσεις, αλλά και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο Αλ. Χαρίτσης ζήτησε τέλος από τον Υπουργό να κατανοήσει ότι το σταφιδικό ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και 2 χρόνια χιλιάδες παραγωγούς της Πελοποννήσου δεν χωρά πλέον καμία άλλη παλινωδία και καθυστέρηση”. 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε δικό του δελτίο Τύπου για την απάντηση της επερώτησης του Αλέξη Χαρίτση, με τίτλο “Γ. Γεωργαντάς: Εντός του Μαρτίου οι ανακοινώσεις για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών”, επισημαίνονται τα εξής: “Η σταφίδα αποτελεί ένα εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας και θα στηριχθεί από το ΥπΑΑΤ με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του και είναι συμβατά με το Ενωσιακό Δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Χαρίτση.

Ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε στον κ. Χαρίτση τη διαβεβαίωση που είχε δώσει προ λίγων ημερών σε συνάντησή του στο υπουργείο με βουλευτές της ΝΔ, ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να ζημιωθούν και ότι θα στηριχθεί η απώλεια του εισοδήματός τους. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι μόλις λήξει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη συνδεδεμένη ενίσχυση (25η Φεβρουαρίου), εντός του Μαρτίου θα κάνει ανακοινώσεις ώστε με συμβατό τρόπο με το Ενωσιακό Δίκαιο να υπάρξει ουσιαστική  στήριξη των παραγωγών”.