LEONIDAS MPALIKHS
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 16:49

Προβληματισμός και απογοήτευση στο Επιμελητήριο για την υπουργική απόφαση για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Προβληματισμός και απογοήτευση στο Επιμελητήριο για την υπουργική απόφαση για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Το συντονισμό των φορέων με σκοπό την τήρηση και εφαρμογή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης δείχνει το Επιμελητήριο ως το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να αποτραπούν δυσμενείς καταστάσεις για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έκανε παρέμβαση για το θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, στην οποία σημειώνει τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του για την σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά…

Η παρέμβαση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας έχει ως εξής: «Με προβληματισμό και απογοήτευση ενημερωθήκαμε για την Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά για την εξίσωση του όρου «Καλαμάτα» με την ποικιλία Καλαμών, επαναφέροντας ουσιαστικά την Υ.Α. του κ. Αποστόλου το 2018.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι με την απόφαση Αποστόλου, η οποία είχε χαρακτηριστεί «παρά φύσιν» από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, τα αποτελέσματα που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκαν με την πτώση των τιμών αλλά και την αύξηση των εξαγωγών τρίτων χωρών Ελιάς Καλαμών, τελικά δεν ελήφθησαν υπόψη.

Ιδιαίτερα μας προβληματίζει το γεγονός ότι μετά και την απόφαση του ΣτΕ δόθηκε μια ιστορική ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και περιοχών για να εκπονηθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το μεγαλύτερο brand αγροδιατροφής της χώρας μας, αναβαθμίζοντας και προστατεύοντας μέσω της ενωσιακής νομοθεσίας, την καλλιέργεια και τους παραγωγούς, την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας και το άνοιγμα νέων αγορών μέσω συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

Μας θλίβει το μήνυμα που εκπέμπει το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για τη παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα της χώρας. Κατά το δοκούν πολιτική για τα ΠΟΠ προϊόντα, απουσία δομημένου διαλόγου και σχεδιασμού και μία Ε.Ε. που είναι χρήσιμη μόνο για τις επιδοτήσεις και όχι για όλα τα εργαλεία που μας προσφέρει, αλλά και τις υποχρεώσεις που τα διέπουν. Αναμένουμε άμεσα τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ, για να ενημερωθούμε για το πλάνο της στήριξης των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας, όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως μόνο μέσα από τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τα ΠΟΠ προϊόντα μπορεί επί της ουσίας και σε βάθος χρόνου να θωρακιστεί η προστιθέμενη αξία ενός εμβληματικού για τη χώρα προϊόντος -  τη φήμη του οποίου έκτισαν οι πρόγονοί μας έμποροι και εξαγωγείς – για να την απολαμβάνουν οι παραγωγοί μας, οι τυποποιητές/εξαγωγείς μας και εν γένει η οικονομία της χώρας μας.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αλλά και όλες τις προσπάθειες υλοποίησης του οδικού χάρτη που θα το αναβαθμίζει στη παγκόσμια αγορά, θα ενώνει και δεν θα διχάζει τους Έλληνες παραγωγούς και τυποποιητές, που μοχθούν ειδικά μέσα στις σημερινές αντίξοες οικονομικά συνθήκες.

Συντασσόμαστε όλοι μαζί και καθορίζουμε από κοινού τις ενέργειες και τα επόμενα βήματα, όχι μόνο για να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας, αλλά γιατί οφείλουμε να είμαστε στη πρώτη γραμμή για να έχουν τα προϊόντα του τόπου μας το μέλλον που τους αξίζει.