LEONIDAS MPALIKHS
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 23:37

Οι φορείς προειδοποιούν: Θα πάνε στα δικαστήρια, θα προσφύγουν για απόδοση τυχόν ευθυνών

Οι φορείς προειδοποιούν: Θα πάνε στα δικαστήρια, θα προσφύγουν για απόδοση τυχόν ευθυνών

ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Αν δεν ανακαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, άμεσα την απόφασή του, για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τότε οι φορείς θα προσφύγουν για την ακύρωσή της στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς και για την απόδοση τυχόν ευθυνών αν διαπιστωθεί ότι παραβιάστηκαν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία ονομασίας προέλευσης. Αυτά συνυπογράφουν οι βουλευτές του Νομού, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας και φορείς του Νομού. Το κείμενο διαμορφώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο της οδού Αριστομένους με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας…


Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού "Ένωση Μεσσηνίας" Γιώργος Λαζόγιαννης

Όλοι καταδίκασαν την απόφαση του υπουργού Γεωργαντά, όπως και την προηγούμενη ίδια απόφαση Αποστόλου. Υπογράμμισαν ότι με την καταχώρηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμης με την ποικιλία ελιά Καλαμών, δεν πλήττονται μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί αλλά τις συνέπειες θα υποστούν όλοι οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα, γιατί η ελληνοποίηση ελιών της εν λόγω ποικιλίας θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα προκληθεί κατάρρευση της τιμής του προϊόντος. 

Οι φορείς λοιπόν ζητούν ανάκληση της απόφασης Γεωργαντά και προώθηση του σχεδίου που έχει καταθέσει η Μεσσηνία, για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στη Λακωνία και σε περιοχές της Ηλείας και Αρκαδίας, καθώς και για τροποποίηση των προδιαγραφών ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. 


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Γιώργος Καπερώνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος

Το κείμενο που συνυπογράφουν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, το οποίο θα αποσταλεί άμεσα στον υπουργό κ. Γεωργαντά, έχει ως εξής: 

“Στο ιστορικό Δημαρχείο της Καλαμάτας, σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 οι φορείς της Μεσσηνίας εκφράζουμε:

Την ομόθυμη αντίθεση μας στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά να επικυρώσει την Υ.Α. Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης "Καλαμάτα" ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών. Μια απόφαση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον πλανήτη καλλιεργεί Ελιές Καλαμών να τις διακινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου η Ε.Ε έχει σχετικές συμφωνίες με την ονομασία "Καλαμάτα" (Kalamata Olives). Η ονομασία προέλευσης "Καλαμάτα" στις Ελιές Καλαμών προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από το 1993 και 1996 αντίστοιχα. Αποτελεί δε άυλο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών και συνδέεται με άλλα δυο προϊόντα που έχουν την ονομασία της πόλης προέλευσης δηλαδή την Καλαμάτα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και το ούζο ΠΓΕ Καλαμάτα.


Μανώλης Μάκαρης, Βασίλης Τζαμουράνης, Βασίλης Κοσμόπουλος, Μαρία Οικονομάκου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της Καλαμάτας

Την στήριξη μας στην ολοκληρωμένη πρόταση – οδικό χάρτη που έχουν υποβάλλει εδώ και δυο χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Κalamata Olives), και περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης & την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – kalamata olives.

Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Σε άμεση ανάκληση της άκριτης και εθνικά επιζήμιας νέας Υπουργικής Απόφασης που αποτελεί ακριβές αντίγραφο της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου.

Στην χορήγηση μεταβατικής περιόδου στη χρήση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για ελιές που δεν πληρούν προδιαγραφές ΠΟΠ.

Στην άμεση ενεργοποίηση του οδικού χάρτη που καταθέσαμε που εξασφαλίζει την διαφοροποίηση της Ελληνικής ελιάς Καλαμών έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Για την επίτευξη των στόχων μας, θα ασκήσουμε κάθε ένδικο δικαίωμά μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανατροπή της εκ νέου επικυρωμένης Υ.Α. Αποστόλου από τον νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά. 

Τέλος, δεσμευόμαστε να εξετάσουμε την απόδοση ευθυνών για τυχόν λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες ευρωπαϊκών Κανονισμών περί προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με φυσική παρουσία, με τηλεδιάσκεψη, με γραπτά μηνύματά τους οι βουλευτές Γ. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Π. Μαντάς και Αλ. Χαρίτσης, οι δήμαρχοι του Νομού, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου, Μανώλης Μάκαρης, αντιδήμαρχοι και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Γιώργος Καπερώνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος, ο πρόεδρος του Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Γιάννης Πάζιος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης, εξαγωγείς και τυποποιητές, παραγωγοί κ.ά