Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 16:24

Ζημιές από το χαλάζι σε ελιές στην Τριφυλία – Ο Π.Μαντάς ζήτησε καταγραφή από τον ΕΛΓΑ

Ζημιές από το χαλάζι σε ελιές στην Τριφυλία – Ο Π.Μαντάς ζήτησε καταγραφή από τον ΕΛΓΑ

Έντονη χαλαζόπτωση έριξε τις ελιές σε ελαιόδεντρα, το πρωί, στα χωριά της Τριφυλίας Μουζάκι, Πυργάκι, Φλόκα, Βάλτα, Λαγκούβαρδο, Κουτσουβέρι. Για τις ζημιές ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, από τον οποίο ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Οργανισμού για την καταγραφή…

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του πολιτικού γραφείου του βουλευτή κ. Μαντά επισημαίνεται ότι «η παρέμβαση του βουλευτή ήρθε σε συνέχεια των σοβαρών προβλημάτων σε ελαιόδεντρα που δημιούργησε η έντονη χαλαζόπτωση λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας, η οποία έπληξε χωριά της νότιας Τριφυλίας και κυρίως τους οικισμούς Μουζάκι, Πυργάκι, Φλόκα και Βάλτα καθώς και Λαγκούβαρδο και Κουτσουβέρι, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στον καρπό των δένδρων. Κατά την επικοινωνία του βουλευτή με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο κ. Μαντάς στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή όλων των ζημιών χωρίς καθυστέρηση. Επιπλέον ζητήθηκε ο Οργανισμός να σταθεί ενεργά στο πλευρό των αγροτών που βρίσκονται εν μέσω της ελαιοσυγκομιδής, σε μια εποχή που η τιμή του ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα αυξημένη και οι σημερινές ζημιές αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των παραγωγών.

Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι ο Οργανισμός είναι σε υψηλό επίπεδο ενεργοποίησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου και δόθηκε εντολή για τη μετάβαση εκτιμητών προκειμένου να υπάρξει αναλυτική καταγραφή της έκτασης των ζημιών. Επίσης για τις ζημιές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ενήμερη και έχει κινητοποιηθεί και η ΔΑΟΚ Τριφυλίας, στελέχη της οποίας μετέβησαν άμεσα στις περιοχές που επλήγησαν».