Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 17:57

Κίνδυνος αφανισμού της μελισσοκομίας - Μεγάλη αυτοκινητοπορεία στην Καλαμάτα

Κίνδυνος αφανισμού της μελισσοκομίας - Μεγάλη αυτοκινητοπορεία στην Καλαμάτα

Μελισσοκόμοι με φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα με μελίσσια στις καρότσες καθώς και με τα ι.χ τους πραγματοποίησαν το πρωί μεγάλη αυτοκινητοπορεία στο κέντρο της Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι ότι κινδυνεύει να αφανιστεί η μελισσοκομία από την εκτίναξη του εξόδων και από τη μη στήριξη από το κράτος. Η αυτοκινητοπορεία κατέληξε στην οδό Κρήτης, μπροστά στο κτίριο της Σχολής Παπαφλέσσα, όπου στεγάζονται Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας…

Οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων παρουσίασαν τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα, Στάθη Αναστασόπουλο. 

Τους επέδωσαν ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται η διαμαρτυρία τους “για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος μας. Τα προβλήματα κάθε μέρα οξύνονται και οδηγούμαστε στον αφανισμό της μελισσοκομίας. Τα δυσβάσταχτα έξοδα σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές του μελιού κάνουν την επιβίωση μας τρομερά δύσκολη. Τα προβλήματα αυτά χρονίζουν και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να βρεθούν λύσεις. 

Απαιτούμε:

Άμεση οικονομική ενίσχυση της μελισσοκομίας για να μπορέσει να έχει βιώσιμο μέλλον. 

Αφορολόγητο πετρέλαιο και φθηνό αγροτικό ρεύμα. 

Έλεγχο των εισαγόμενων μελιών, πως διοχετεύονται στην αγορά και πωλούνται ως ελληνικό μέλι, ενώ το μέλι των Ελλήνων παραγωγών βρίσκεται στις αποθήκες τους. 

Μείωση ΦΠΑ στα μελισσοκομικά εφόδια. 

Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελληνικού σήματος. 

Άμεση διόρθωση του ηλεκτρονικού μητρώου”. 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Α.Τσουκαλά οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων ανέφεραν ότι τα αιτήματά τους στρέφονται κυρίως προς το κεντρικό κράτος και όχι προς τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, με τις οποίες σημείωσαν ότι δεν έχουν πρόβλημα. 

Η κινητοποίηση των μελισσοκόμων ήταν πλαίσιο αντίστοιχων δράσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Στ.Μ.