Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 21:33

Ελέγχους για την προστασία της “Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ” ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

Ελέγχους για την προστασία της “Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ” ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

Ο μεγαλύτερος εχθρός για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ είναι η απουσία ελέγχων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την τήρηση των κανόνων εμπορίας των προϊόντων ΠΟΠ, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, που ζητά από την κυβέρνηση να πιέσει τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων…

 

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: “Πολύ μελάνι έχει χυθεί ανά τα χρόνια αναφορικά με το θέμα της ελιάς καλαμών στην Μεσσηνία και στην Ελλάδα γενικότερα. Η ελιά καλαμών η οποία αποτελεί προϊόν ΠΟΠ της Μεσσηνίας αντιμετωπίζει πολλούς εχθρούς με κυριότερους την απουσία ελέγχων σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την τήρηση των κανόνων εμπορίας προϊόντων ΠΟΠ και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας στις περιοχές καλλιέργειας τους. Και τα δύο αυτά προβλήματα αφήνουν χώρο σε τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν το όνομα και την ιστορία της ελιάς καλαμών για δικά τους εμπορικά οφέλη.

Και τα δύο αυτά προβλήματα προκύπτουν από την αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει τον Έλληνα αγρότη και τα προϊόντα που αυτός παράγει.

Ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους παραγωγούς και μεταποιητές της ελιάς καλαμών έτσι ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την ενδυνάμωση του προϊόντος και παράλληλα να πιέσει τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυστηροποίηση των ελέγχων. Τέλος να στηρίξει με ολοκληρωμένο σχέδιο την ελαιοκαλλιέργεια στην χώρα, μια καλλιέργεια απαιτητική σε έξοδα και εργατικά χέρια. Μια καλλιέργεια ανασφαλή σε καιρικά φαινόμενα και ευαίσθητη στην κλιματική αλλαγή. Προβλήματα των αγροτών τα οποία η κυβέρνηση θα μας πει πως τα ακούει για πρώτη φορά”.