Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 01:03

Μαντάρα τα έκανε ο καιρός στα καρπουζοχώραφα της Τριφυλίας

Μαντάρα τα έκανε ο καιρός στα καρπουζοχώραφα της Τριφυλίας

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΩΝ
Το κακό ξεκίνησε με τις βροχές και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας, και εντάθηκε με το δυνατό αέρα αυτών των ημερών. Ο λόγος για τις καλλιέργειες καρπουζιού στην Τριφυλία, που κατά τόπους έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές…

Περισσότερο έχουν πληγεί καρπουζοχώραφα στην Τερψιθέα της Κυπαρισσίας, στο Λιμενάρι, στον Αγρίλη, στον Λαγκούβαρδο. Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, ανέθεσε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας να διενεργήσει ελέγχους για μια πρώτη εκτίμηση του ύψους της ζημιάς, ενώ καλεί τους πληγέντες καρπουζοπαραγωγούς να απευθυνθούν στον ΕΛΓΑ και να ζητήσουν να γίνουν εκτιμήσεις από τους γεωπόνους ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις εάν τις δικαιούνται.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, «στις 23/4/2014 στην περιοχή της Τριφυλίας προξενήθηκαν ζημιές από ισχυρούς ανέμους στην καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Τερψιθέα Κυπαρισσίας, Αγρίλι, Λιμενάρι και Λαγγούβαρδο Φιλιατρών.
Ενημερώθηκε αμέσως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργυράκης και έδωσε εντολή στο Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο κλιμάκια της υπηρεσίας του να επισκεφθούν επιτόπου τα καρπουζοχώραφα για μια πρώτη εκτίμηση. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα κλιμάκια φαίνεται ότι οι ζημιές κυμαίνονται από μικρές ως πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα την οψίμιση και μείωση παραγωγής διότι τα φυτά λόγω των βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν ήταν ήδη ταλαιπωρημένα.
Ο κ. Αργυράκης σε συνεργασία με το κλιμάκιο της Τριφυλίας και τον κ. Παρασκευόπουλο καλούν όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί αρκετές ζημιές να απευθυνθούν με αιτήσεις και να ενεργοποιηθούν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να γίνουν εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών».