Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 19:29

Ο πρωτογενής τομέας αναπτύσσεται στην Τριφυλία

Ο πρωτογενής τομέας αναπτύσσεται στην Τριφυλία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ 
Ενημέρωση για τις θετικές επιδόσεις που πετυχαίνει η περιοχή της Τριφυλίας στον πρωτογενή τομέα, είχε σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, που επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στην Κυπαρισσία και έκοψε και την πίτα της Υπηρεσίας…

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ 
Ενημέρωση για τις θετικές επιδόσεις που πετυχαίνει η περιοχή της Τριφυλίας στον πρωτογενή τομέα, είχε σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, που επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στην Κυπαρισσία και έκοψε και την πίτα της Υπηρεσίας…

Στην Τριφυλία λοιπόν η παραγωγή αγροτικών προϊόντων είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρσι, οι εξαγωγές προϊόντων επίσης αυξάνονται, οι απορροφήσεις κονδυλίων από διάφορα προγράμματα είναι θετικές, δεν λείπουν όμως και τα προβλήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση προκειμένου να διαχειριστεί τα θέματα και να καθοδηγήσει τους παραγωγούς.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου, επισημαίνονται τα εξής: «Η κα Αλειφέρη ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της υπηρεσίας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο ότι ο βαθμός απορρόφησης των κονδυλίων είναι αρκετά υψηλός. Σε επίπεδο χώρας το 12,5% των επενδύσεων υλοποιούνται στην περιοχή της Τριφυλίας. Αυτό δείχνει τη δυναμική της περιοχής και το ίδιο ισχύει και για όλα τα επενδυτικά προγράμματα. Η συνολική παραγωγή μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ξεπέρασε τους 20.000 τόνους, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.
Η περιοχή αποτελεί το τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο με 3.000 στρέμματα θερμοκηπίων.
Η Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τις εξαγωγές και το πρώιμο καρπούζι, καθώς και για την πορεία των φυτεύσεων στα θερμοκήπια. Επίσης για τις ζημιές που έγιναν από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Στην περιοχή της Τριφυλίας δραστηριοποιούνται 18 οινοποιεία και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασί και  βοηθούν στην προώθηση του οινοτουρισμού.
Έγινε ενημέρωση για τον αναδασμό του Αγ. Γεωργίου Δωρίου και για τα έργα που πρέπει να γίνουν για την  ολοκλήρωσή του.
Επίσης για τα ελαιουργεία της περιοχής και για τις οργανώσεις παραγωγών που δραστηριοποιούνται εκεί, καθώς και για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων οι οποίες τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον τεχνητό ύφαλο της Κυπαρισσίας και την ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων, ώστε το έργο να ενταχθεί στο καινούργιο πρόγραμμα αλιείας που θα ανοίξει εντός του έτους.
Έγινε ενημέρωση για το Φιλιατρινό φράγμα και συζητήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης άλλων μικρών φραγμάτων για τις καλλιέργειες.
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη στελέχωσης της Δ/νσης με επιστημονικό προσωπικό.
Η κα Αλειφέρη εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης και με την αξιοποίησή του θα βοηθηθούμε προς την έξοδο από την κρίση. Δήλωσε δε ότι θα είναι δίπλα στη Δ/νση και θα βοηθήσει στην υλοποίηση των έργων που απαιτούνται, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί και η ίδια.
Ευχαρίστησε τον Δ/ντή και τους υπαλλήλους της Δ/νσης και ζήτησε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του κοινού της Τριφυλίας. Δήλωσε επίσης ότι σε νέα της επίσκεψη θα έχει επαφές με παραγωγικές μονάδες της περιοχής.
Στα πλαίσια της επίσκεψης της Αντιπεριφερειάρχη έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Το φλουρί, που αντιστοιχεί σε δύο ημέρες άδεια, έτυχε στην υπάλληλο Ανδριάννα Γκρίτζαλη».