Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 03:00

Τα καλύτερα λάδια στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος προσέφερε το αγγείο στον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών Δημήτρη Ψωρομύτη, για τη διάκριση του ελαιολάδου του, ενώ δεξιά ο Θανάσης Μαυρούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος προσέφερε το αγγείο στον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών Δημήτρη Ψωρομύτη, για τη διάκριση του ελαιολάδου του, ενώ δεξιά ο Θανάσης Μαυρούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
Με μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την αξιολόγηση των οργανοληπτικών στοιχείων του ελαιολάδου και με τη βράβευση των ελαιολάδων που κρίθηκαν ως τα καλύτερα στη σχετική αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής το 1o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας… 
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
Με μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την αξιολόγηση των οργανοληπτικών στοιχείων του ελαιολάδου και με τη βράβευση των ελαιολάδων που κρίθηκαν ως τα καλύτερα στη σχετική αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής το 1o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας…

Επιπλέον δε, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, έδωσαν τη δέσμευση ότι θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένoi από την επιτυχία της εκδήλωσης, όπως ευχαριστημένοι έμειναν και οι συμμετέχοντες σύνεδροι και εκθέτες.
Στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου η αξιολόγηση έγινε από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό δεν ήταν πολλές, μόνο έντεκα, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε ευχέρεια χρόνου προκειμένου να προλάβουν να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Πρώτο λάδι στο διαγωνισμό ήρθε ένα σπιτικό ελαιόλαδο, του Δημήτρη Αθανασόπουλου, από το Μάνεσι. Δεύτερο ήρθε το λάδι της εταιρείας Agrexpo από την Καλαμάτα και τρίτο το λάδι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών Δυτικής Μάνης.
Ο διαγωνισμός, με τον τίτλο «Πανέλαιον», διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θανάσης Μαυρούλης, αναφέρθηκε στην αξία, την ιδιαιτερότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου από την Κορωνέικη ποικιλία της ελιάς. Όπως υπογράμμισε, το ελαιόλαδο της συγκεκριμένης ποικιλίας πρέπει ο τόπος να το προστατεύσει, να το διατηρήσει, να το αναδείξει. Και αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, να συνειδητοποιήσουν δηλαδή οι καταναλωτές ότι το κάπως πικάντικο και πικρό λάδι της Κορωνέικης ποικιλίας όχι μόνο δεν είναι ελαττωματικό λάδι αλλά αντίθετα είναι εξαιρετικό και με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες.
Ο δρ. Βασίλης Δημόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου αρχικά αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του εργαστηρίου του και της ομάδας γευσιγνωσίας του, η οποία απαρτίζεται από 25 γευσιγνώστες. Το Εργαστήριο αυτό είναι διαπιστευμένο από τον αρμόδιο ελληνικό οργανισμό (ΕΣΥΔ) όσο και από αντίστοιχο οργανισμό της Αμερικής, ενώ αναμένεται η διαπίστευση και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Οι διαπιστεύσεις αυτές πιστοποιούν την ορθότητα και την αντικειμενικότητα των αξιολογήσεων που κάνει. Ο δρ. Βασίλης Δημόπουλος τόνισε ότι πρόσφατα συγκροτήθηκε και Ομάδα Γευσιγνωσίας Επιτραπέζιας Ελιάς, τονίζοντας ότι ενδεχομένως η αξιολόγηση των οργανοληπτικών στοιχείων της επιτραπέζιας ελιάς είναι για την περιοχή και τη χώρα μας ακόμη σημαντικότερη υπόθεση απ’ ό,τι η αξιολόγηση για το ελαιόλαδο.
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των έντεκα ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ο επιστημονικός υπεύθυνος του εργαστηρίου σημείωσε ότι όλα τα λάδια ήταν εξαιρετικά παρθένα, χωρίς ελαττώματα, πρόσθεσε όμως ότι δεν ήταν και «σπουδαία-σπουδαία».
Στους παραγωγούς ή τυποποιητές των τριών καλύτερων λαδιών προσφέρθηκαν πιστά αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγγείων. Το πρώτο βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του Δημήτρη Αθανασόπουλου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας, Σταύρος Αδαμόπουλος από τον Θανάση Μαυρούλη. Το δεύτερο βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της Agrexpo ο Θανάσης Πουλόπουλος από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανώλη Μάκαρη, που τόνισε ότι ως καρδιολόγος και ως γνώστης μεγάλης μελέτης που έγινε πριν από λίγα χρόνια, η ένταξη του ελαιολάδου στη διατροφή μας μειώνει κατά 30% τα εμφράγματα, κατά 30% τα εγκεφαλικά και κατά 30% τους πρόωρους θανάτους. Το τρίτο βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών, Δημήτρης Ψωρομύτης, από τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλο, που δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του Φεστιβάλ και για την ανάπτυξή του ώστε να γίνει διεθνές.
Στ.Μ.