Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 16:17

Σχεδόν 92.000 τόνοι Τυνησιακό ελαιόλαδο θα εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σχεδόν 92.000 τόνοι Τυνησιακό ελαιόλαδο θα εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«ΚΑΥΓΑΣ» ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Απάντηση στον Θανάση Πετράκο και τη ΛΑΕ, που κατήγγειλαν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι συμφώνησαν για την αύξηση των ποσοτήτων ελαιολάδου από την Τυνησία που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας. Υποστηρίζουν ότι από την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία και αντίθετα ο υπουργός ζητάει «προσεκτική μελέτη των επιπτώσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς»…

Επιπλέον δε οι Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας τονίζουν, χωρίς να κατονομάζουν τον Θανάση Πετράκο και τη ΛΑΕ, ότι όσοι εκτοξεύουν πυροτεχνήματα για πολιτικές σκοπιμότητες ουσιαστικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κερδοσκόπων βλάπτοντας τους ελαιοπαραγωγούς.
Η ουσία ωστόσο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει σήμερα 56.700 τόνους ελαιολάδου από την Τυνησία, χωρίς να επιβάλει δασμούς και υπάρχει ήδη εισήγηση ώστε η ποσότητα να αυξηθεί κατά 35.000 τόνους ακόμη.
Η γραπτή δήλωση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέα, από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αύξηση της ετήσιας ποσόστωσης αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία κατά 35.000 τόνους, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα έτη 2016 και 2017, ασχολήθηκαν με το ζήτημα και κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από την επίσημη απάντηση του Υπουργού στην ερώτηση των βουλευτών στις 27 Οκτωβρίου2015, αλλά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου, γνωστοποιείται η θέση της Ελλάδας αλλά και οι διεκδικήσεις και προτάσεις της. Επισημαίνουμε ότι:
•        η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε όταν την ευθύνη είχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση
•        η οριστική απόφαση στην Ε.Ε. για την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων ενίσχυσης της Τυνησίας, θα ληφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις 25 Ιανουαρίου 2016 και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου του 2016. Σημειώνεται ότι, η Επιτροπή Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποφασίζει αλλά υποβάλει γνωμοδότηση προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου
•        η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για τις συνέπειες του μέτρου, σε όλες τις μέχρι σήμερα διαδικασίες συζήτησης επί της πρότασης και μάλιστα καταψήφισε την κατάργηση των μηνιαίων ορίων στην εισαγωγή των 56.700 τόνων Τυνησιακού ελαιολάδου, που ήδη προβλέπονται
•        κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 16 Νοεμβρίου 2015, παρότι δεν ελήφθη ουδεμία σχετική απόφαση, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα της προσεκτικής μελέτης των επιπτώσεων παραχωρήσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς
•        δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Καλό θα ήταν αυτοί που εκτοξεύουν «πυροτεχνήματα» να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και να μη δημιουργούν κλίμα πανικού στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας για μικροπολιτικούς σκοπούς, δίνοντας τροφή σε κερδοσκόπους, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η κατάρρευση της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου,  στην «καρδιά» της ελαιοκομικής περιόδου.
Άραγε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις; Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αλλά η ζημιά γίνεται. Εκτός αν οι φωνασκούντες εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ-ΛΑΕ
Από την πλευρά τους ο Θανάσης Πετράκος και η ΛΑΕ είχαν προβεί στην εξής γραπτή δήλωση: «Μεγάλο σκάνδαλο και πισώπλατη μαχαιριά εις βάρος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών είναι η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου να συμφωνήσει και να συνυπογράψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιπλέον εισαγωγές 35 χιλ. τόνων αδασμολόγητου τυνησιακού Ελαιολάδου στις χώρες της Ε.Ε.
Οι ευθύνες του Έλληνα υπουργού είναι ακόμα μεγαλύτερες αν ληφθεί υπόψη ότι ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας δεν συμφώνησε και δεν συνυπέγραψε το καταστροφικό αυτό μέτρο για τους Ιταλούς ελαιοπαραγωγούς.
Οι επιπλέον εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου και η μη καταβολή της επιδότησης, έχουν ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει η τιμή του ελαιολάδου, με συνέπεια να υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί.
Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και όλων των αγροτών γιατί είναι μια κυβέρνηση των yes men, οι οποίοι υπογράφουν χωρίς αντίσταση κάθε απαίτηση των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους ελαιοπαραγωγούς και όλους τους αγρότες σε έναν παναγροτικό ξεσηκωμό για να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική, η οποία οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή τους Έλληνες αγρότες».