Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 12:39

"Κοινή άλεση" σήμερα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας

"Κοινή άλεση" σήμερα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Παρουσίαση της εφαρμογής κοινής άλεσης με μέτρηση της ελαιοπεριεκτικότητας και ταυτόχρονα της οξύτητας του ελαιολάδου θα γίνει σήμερα Δευτέρα στις 7.00 το απόγευμα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας...

Παράλληλα θα υπάρχει παρουσίαση του χημείου και των νέων τεχνικών στην κοινή άλεση αλλά και στην ποιότητα του ΠΟΠ Καλαμάτα. Θα γίνει πλήρης ανάλυση των δεδομένων κοινής και μεμονωμένης άλεσης και με την προβολή σχετικού βίντεο.
Η κοινή άλεση μπορεί να επιφέρει μείωση του κόστους προς όφελος του ελαιοτριβέα, άρα και τη μείωση του “δικαιώματος” προς όφελος του ελαιοπαραγωγού, όπως επίσης και σημαντική βελτίωση της ποιότητας αλλά και μείωση των αποβλήτων. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια με επιτυχία σε δεκάδες ελαιοτριβεία κυρίως στη Λακωνία και την Κρήτη.
Με τη δυνατότητα που παρείχε το πρόγραμμα των ΟΕΦ εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Μεσσηνία στο διφασικό ελαιοτριβείο του Α.Σ. Καλαμάτας. Στην παρουσίαση που θα γίνει από ειδικό χημικό θα υπάρχει η δυνατότητα, φέρνοντας ένα μικρό δείγμα ελαιόκαρπου, να δοθούν στους συμμετέχοντες άμεσα τιμές ελαιοπεριεκτικότητας και οξύτητας, χωρίς κόστος. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία ΠΟΠ Καλαμάτα.