Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 18:35

Τόλμησαν οι καρπουζοπαραγωγοί της Τριφυλίας, επένδυσαν περισσότερο μέσα στην κρίση

Τόλμησαν οι καρπουζοπαραγωγοί της Τριφυλίας, επένδυσαν περισσότερο μέσα στην κρίση

ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ 
Περίπου χίλια στρέμματα περισσότερα καλλιεργούν φέτος με καρπούζι οι παραγωγοί στην Τριφυλία. Ενώ η κρίση είναι σοβαρή, ενώ η παραγωγή του πρώιμου καρπουζιού έχει μεγάλο ρίσκο, οι παραγωγοί της Τριφυλίας τολμούν. Και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τους συγχαίρει, συνιστά όμως και προσοχή…

«Φέτος η καλλιεργούμενη έκταση καρπουζιού στην Τριφυλία φτάνει τα 6.000 στρέμματα, ενώ πέρσι ξεπέρασε τα 5.000 στρέμματα», δήλωσε στην Kalamata Journal ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ακόμη ότι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών οι φυτεύσεις φέτος έγιναν μία εβδομάδα νωρίτερα, που σημαίνει ότι «εάν όλα εξελιχθούν φυσιολογικά, χωρίς προβλήματα και κυρίως κατά την περίοδο του ξεσκεπάσματος, θα έχουμε καλή πρωιμότητα».
Μέχρι τώρα όλα εξελίσσονται κανονικά, συνέχισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν γιατί η καλλιέργεια του πρώιμου καρπουζιού έχει ρίσκο. Είναι καλλιέργεια συνυφασμένη με τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και στην περίοδο της συγκομιδής και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Ακόμη και η τιμή του προϊόντος είναι συνδεδεμένη με τις καιρικές συνθήκες τις ημέρες της συγκομιδής».
Αναφερόμενος στους ίδιους τους παραγωγούς, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος μίλησε επαινετικά, σημειώνοντας: «Η αύξηση φέτος της καλλιεργούμενης έκτασης δείχνει ότι και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και παρόλες τις δυσκολίες, την έλλειψη ρευστότητας, οι παραγωγοί επιμένουν να καλλιεργούν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεράκι και κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Όμως πρέπει να τους βοηθήσουμε όλοι. Πρέπει τα προγράμματα να βγουν γρήγορα, τα προγράμματα να χρηματοδοτούνται, να αυξηθεί η ρευστότητα στους νέους γεωργούς, να δοθεί ιδιαίτερη υποστήριξη. Εκτιμώ ότι είναι ανάγκη να βγουν άμεσα τα προγράμματα και να υπάρχει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα των νέων αγροτών και για το πρόγραμμα των επενδυτικών σχεδίων στα σχέδια βελτίωσης αλλά και για τα υπόλοιπα προγράμματα όπως τα αγροπεριβαλλοντικά, για τα οποία υπήρξανε αδυναμίες τη χρονιά που μας πέρασε».
Στ.Μ.