Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 12:19

Ημερίδα για φοιτητές, αγρότες και επιχειρηματίες

Ημερίδα για φοιτητές, αγρότες και επιχειρηματίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
«Αγροτική ανάπτυξη και επένδυση σε νέους αγρότες» έχει τίτλο η ημερίδα που διοργανώνει στην Τρίπολη η Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής - Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, για την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Η ημερίδα που απευθύνεται σε φοιτητές, αγρότες και επιχειρηματίες θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Σχολής Οικονομίας και θα ξεκινήσει στις 3.00 μετά το μεσημέρι. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου...

«Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση νεοεισερχόμενων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και η ενεργοποίηση όσων μπορούν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση και βιώσιμη ανάπτυξη του αγρο-διατροφικού τομέα. Στα πλαίσια αυτά θα αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές καινοτομίας τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στην διάθεση, προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αλλά και συνοδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης θα παρουσιαστεί η κοινή αγροτική πολιτική μεταρρύθμισης 2014-2020 και το νέο στρατηγικό πλαίσιο αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη νέα εποχή της start-up επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Επί μέρους εισηγήσεις θα αφορούν τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα και ζητήματα όπως η ποιότητα τροφίμων, η προστασία του περιβάλλοντος και οι υπηρεσίες στον καταναλωτή.
Οι ευρύτερες εξελίξεις στη Ανάπτυξη της Υπαίθρου και στην Αγροτική Ανάπτυξη από τη θεωρία στην πράξη και στην παραγωγή θα παρουσιαστούν από ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου» σημειώνεται στην πρόσκληση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
14:30-15:00 Προσέλευση - Καφές υποδοχής
15:00-15:10 Καλωσόρισμα και δομή της ημερίδας
Καλωσόρισμα από την πρόεδρο της ημερίδας, επίκουρη καθηγήτρια Αθηνά Λαζακίδου
15:10-15:30 Χαιρετισμοί
Xαιρετισμός Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου
Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη
Χαιρετισμός Πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Κωνσταντίνου Μασσέλου
Χαιρετισμός Πρoέδρου Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, καθηγητή Δημήτριου Θωμάκου
15:30-17:00 ΜΕΡΟΣ Α: Βέλτιστες Πρακτικές Καινοτομίας
Συντονιστής: Καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, διευθυντής ΠΜΣ, συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή
• Δρ. Γεώργιος Μαλινδρέτος, επίκουρος καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας: «Βιώσιμες Πρακτικές στην Εφοδιαστική Αλυσίδα Αγροτικών Προϊόντων»
• Δρ. Κανέλλος Τούντας, τέως υποδιοικητής Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, εντεταλμένος διδασκαλίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Σύνδεση Αγροτικού Τομέα με Πολιτισμό και Τουρισμό»
• Nικόλαος Λαμπρογεώργος, senior account manager, Public Sector, Cisco (ιστοσελίδα): «Παρουσίαση Best practice που έχει αναπτυχθεί από τη Cisco σε οινοπαραγωγούς στην Ιταλία»
• Βασίλης Χρυσός, συνιδρυτής Ex Machina (ιστοσελίδα): «Παρουσίαση Τεχνολογιών Internet of Things για τη Σύγχρονη Αγροτική Παραγωγή»
• Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, μέλος τoυ Δ.Σ. της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και του Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ): «Προοπτικές και Κατευθύνσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»
17:00-17:30 Διάλειμμα - Καφές
17:30-19:15 ΜΕΡΟΣ Β: Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Δυνατότητες Χρηματοδότησης στον Αγροτικό Τομέα
Συντονίστρια: επίκουρη καθηγήτρια Αθηνά Λαζακίδου, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
• Nικόλαος Μανέτας, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: «Παρουσίαση του Νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την Περίοδο 2014-2020: Προκλήσεις & Επιχειρηματικές Ευκαιρίες»
• Δρ. Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδρος Δ.Σ. Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ιστοσελίδα): «Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης: Ευκαιρίες Καινοτομίας στον Τομέα των Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων»
• Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, ερευνητής, αν. διευθυντής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ (ιστοσελίδα): «Η Ελληνική Βιοποικιλότητα, η Γενωμική και η Δημιουργία Επώνυμων Ελληνικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων»
• Δρ. Νικόλαος Αποστολόπουλος, λέκτορας στην Επιχειρηματικότητα, Plymouth Business School, Plymouth University: «Αγροτουριστική Επιχειρηματικότητα και Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση»
• Ιωάννης Χανιωτάκης, διευθυντής Aνάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Tράπεζα Πειραιώς (ιστοσελίδα): «Ολοκληρωμένες Τραπεζικές Λύσεις για Αγρότες από την Τράπεζα Πειραιώς»
19:15-19:30 Κλείσιμο ημερίδας - Συμπεράσματα