Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 22:14

"Σώμα ελέγχου και δίωξης παραεμπορίου" ζητάει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

"Σώμα ελέγχου και δίωξης παραεμπορίου" ζητάει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 
Τη δημιουργία σώματος που θα έχει την ευθύνη πάταξης του παραεμπορίου, ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, που υπογραμμίζει ότι κρίση, φόροι και παρεμπόριο έχουν δημιουργήσει ένα δραματικό σκηνικό για τις επιχειρήσεις που καταφέρνουν ακόμη να επιβιώνουν. Τονίζει ότι η πρότασή του δεν είναι να συσταθεί μια καινούργια υπηρεσία αλλά να ενοποιηθούν οι δομές που έχουν αρμοδιότητα για το παραεμπόριο, οι οποίες, λόγω του πολυκερματισμού τους, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές…

Ειδικότερα, η επιστολή του Δημήτρη Μανιάτη προς τον υπουργό Οικονομίας έχει ως εξής: «Το παραεμπόριο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στην βιωσιμότητα των νόμιμων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, ο τζίρος του παραεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 25 δις ευρώ και προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων περίπου 8 δις ευρώ και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι το σύνολο των φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στην Βουλή, ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ.  
Σύμφωνα με έρευνες καταγράφεται αύξηση των επιχειρήσεων που κλείνουν σε ποσοστό που ανέρχεται πλέον του 30%, που ενδεχομένως οφείλεται και στην αύξηση του παραεμπορίου, δημιουργώντας δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση και ανεβάζοντας τα ποσοστά της ανεργίας.
Όσον αφορά τις πύλες εισόδου των παράνομων προϊόντων στην Ελλάδα, τα λιμάνια του Πειραιά και Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι τα κύρια κέντρα διακίνησης, ενώ τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και οι οδικές πόλεις, είναι οι πρώτοι υποδοχείς των φορτίων από τις χώρες της ΕΕ.
Οι χώρες προέλευσης τους είναι η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ιταλία, ενώ η διακίνηση τους πραγματοποιείται μέσω των αλλοδαπών μικροπωλητών, που είναι κυρίως Πακιστανοί – Αφρικανοί και άλλοι.
Η πάταξη του παραεμπορίου αποτελεί εδώ και χρόνια, κατά προτεραιότητα, τον βασικό στόχο των προσπαθειών του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κατ’ απαίτηση του εμπορικού κόσμου.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πιστεύει ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπισθεί το παραεμπόριο είναι η άμεση απαγόρευση κάθε υπαίθριας δραστηριότητας, εκτός των νόμιμων λαϊκών αγορών για προϊόντα γης και θάλασσας, αλλά και ο ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος στις πύλες εισόδου (σύνορα – λιμάνια) των προϊόντων αυτών στη χώρα μας.  
Συγκεκριμένα:
1.      Έλεγχος όλων των εμπορευμάτων (εισαγόμενων και εξαγόμενων), μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ακτινογράφησης.
2.      Παρακολούθηση μέσω GPS της διαδρομής των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και προϊόντων καπνού.
3.      Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο διανομής και πώλησης (πεζοδρόμια – δρόμους – πλατείες) και στους παράνομους μικροπωλητές.
Όπως όλοι γνωρίζουμε το ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ είναι ένα πρόβλημα πολυδιάστατο, το οποίο πλήττει σοβαρά την ελληνική οικονομία, τις νόμιμες επιχειρήσεις, την απασχόληση και το συμφέρον των καταναλωτών.
Την αποκλειστικότητα του προβλήματος δεν την έχει μόνο η ΕΛΛΑΔΑ, διότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ τα πλαστά και πειρατικά προϊόντα έχουν φθάσει να αποτελούν το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου.
Για τη χώρα μας όμως, που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση εδώ και εννέα σχεδόν χρόνια και η αγορά ασφυκτιά από την κατάρρευση της ζήτησης και την έλλειψη ρευστότητας, οι συνέπειες του παραεμπορίου λαμβάνουν τραγικές διαστάσεις διότι:
Το παραεμπόριο ανταγωνίζεται αθέμιτα τις νόμιμες επιχειρήσεις σε μια περίοδο όπου τα λουκέτα στην αγορά αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην πάταξη του παραεμπορίου ισοδυναμεί με εγκληματική αμέλεια.
Παρά τις θετικές προθέσεις και εξαγγελίες δεν έχουμε δει ως τώρα καμία δραστική αλλαγή σε σχέση με τα μέτρα και τις πολιτικές που έχουν δοκιμαστεί με αποδεδειγμένη αποτυχία.
Είναι γνωστό ότι η αναποτελεσματικότητα στην πάταξη του παραεμπορίου βρίσκεται στην έλλειψη κεντρικού συντονισμού. Η διασπορά των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων και δεκάδων υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου τομέα δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στο ελεγκτικό και κατασταλτικό έργο της πολιτείας.
Όμως η λύση δεν είναι η δημιουργία απλώς ενός συντονιστικού οργάνου των διάσπαρτων υπηρεσιών.
Το είδαμε με την σύσταση του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Η υπηρεσία αυτή λειτούργησε με πενιχρά υποτυπώδη έλεγχο των διάφορων μηχανισμών καταστολής, κυρίως στην εσωτερική αγορά, χωρίς να ελέγχονται επαρκώς οι πύλες εισόδου της χώρας.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση μας αφορά την δημιουργία ενός νέου οργάνου, που θα έχει εξ’ ολοκλήρου την αρμοδιότητα του συγκεκριμένου έργου.
Πρέπει να συσταθεί ένας Κεντρικός Ενιαίος Φορέας, αποκλειστικά υπεύθυνος για το αντικείμενο της δίωξης του παραεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση.
Το όργανο αυτό, που θα έχει την ονομασία «Σώμα Ελέγχου και Δίωξης Παραεμπορίου», θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και θα τελεί υπό την εποπτεία αρμόδιου Ειδικού Γραμματέα.
Η πρόταση δεν αφορά την δημιουργία νέας υπηρεσίας.
Αφορά την ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα σώμα, στο οποίο θα μεταφερθούν όλοι οι υπάλληλοι των διαφόρων φορέων, που ασχολούνται σήμερα με το αντικείμενο και δεν θα απαιτηθεί η διενέργεια νέων προσλήψεων.
Επίσης, κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση Εισαγγελικής Αρχής στην εν λόγω υπηρεσία, με αρμοδιότητα τη δίωξη των σχετικών παραβάσεων.
Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών να υπάρξει -έστω και τώρα- η κατάλληλη ανταπόκριση, όχι μόνο σε επίπεδο προθέσεων και εξαγγελιών, αλλά και δράσεων.
Η αποτελεσματική ενεργοποίηση για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που στερεί πολύτιμους πόρους από το κράτος, την αγορά και την κοινωνία, δεν αποτελεί πλέον αίτημα αλλά ΑΝΑΓΚΗ και ΑΠΑΙΤΗΣΗ».