Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 00:09

Σε τρεις ηπείρους ο καφές Σπίνος με σήμα το ρόμβο!

«ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ» 
Ούτε μιλημένος να ήταν ο κύριος από τη Βαλύρα: «Θέλω ελληνικό καφέ και φλιτζάνια να τα στείλω στον Καναδά. Θα μου τα φέρετε την Τρίτη;». Ήταν μια παρεμβολή την ώρα που έπαιρνα τη συνέντευξη από τον Γιώργο Σπίνο, για τις εξαγωγές που κάνει σε τρεις ηπείρους. Ναι, σε τρεις ηπείρους!... Τα λέγαμε στο καφεκοπτείο του, στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου, για το πώς πάνε οι δουλειές στο Σικάγο, στο Τορόντο, στο Σίδνεϋ, στη Μελβούρνη, στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμινγχαμ, στη Σόφια και αλλού. Χαρούμενος ο Γιώργος Σπίνος για την αποδοχή που έχει ο καφές του στους ομογενείς του εξωτερικού, εντυπωσιασμένος εγώ για τα βήματα που κάνει μια καλαματιανή επιχείρηση, ήρθε και ο κύριος από τη Βαλύρα που με τη διακοπή του ευχαρίστησε ακόμη περισσότερο τον Γιώργο και εντυπωσίασε κι άλλο εμένα…

SPINOS-LOGO-03-09-16.jpg

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο 
«Η εταιρεία μας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια προσπάθεια εξαγωγής του ελληνικού καφέ ‘Σπίνος Εκλεκτό Χαρμάνι, Ασύγκριτο Άρωμα’, με σήμα τον ρόμβο. Κάνουμε εξαγωγή στο Σικάγο της Αμερικής, στο Τορόντο του Καναδά, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε κάνει ένα μικρό κατ’ αρχήν αλλά αισιόδοξο ξεκίνημα, το οποίο φαίνεται ότι θα έχει καλή εξέλιξη, στο Σίδνεϋ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας», είπε στην KalamataJournal ο Γιώργος Σπίνος, πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον οποίο όμως κέρδισε τελικά το άρωμα του φρεσκο-καβουρδισμένου καφέ στη βιοτεχνία της οικογενειακής επιχείρησης, η επικοινωνία με τους πελάτες, η προσπάθεια να κερδίζεις την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων εμπόρων και καταναλωτών.
«Η εξαγωγή του ελληνικού καφέ είναι δύσκολη υπόθεση», συνέχισε ο επιτυχημένος μεταποιητής καφέ, που μας εξήγησε τα βήματα που ακολουθεί εκείνος: «Προχωράμε με σχέδιο, κάνουμε στοχευμένες ενέργειες και επιλέγουμε περιοχές του εξωτερικού με Έλληνες ομογενείς, που έχουν στο DNA τους τον ελληνικό καφέ, σε αντίθεση με τους ξένους που δεν τον γνωρίζουν. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας θέλουν, τους αρέσει να δοκιμάσουν ελληνικό καφέ. Μπορώ να πω μάλιστα ότι τον απολαμβάνουν, ιδιαίτερα στα παραδοσιακά καφενεία. Ωστόσο η καθημερινότητα στη χώρα τους δεν περιλαμβάνει την παρασκευή ελληνικού καφέ, δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία τους».
Ο ελληνικός καφές ‘Σπίνος’, με σήμα το ρόμβο, έχει μπει σε σούπερ μάρκετ της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, μέσω Ελλήνων στην καταγωγή χονδρεμπόρων. Επιπλέον, Καλαματιανοί στην καταγωγή επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ και στο Μπέρμινγχαμ της Βρετανίας, στη Σόφια της Βουλγαρίας και αλλού, επίσης έχουν βάλει τον καφέ ‘Σπίνος’ στα μαγαζιά τους.
SPINOS-KAFE-FOURNOS-03-09-16.jpgΤο εύλογο ερώτημα προς τον Γιώργο Σπίνο είναι, τί έχουν εκτιμήσει οι έμποροι και οι καταναλωτές ώστε ο ελληνικός καφές της επιχείρησής του να σημειώνει ζήτηση στα καταστήματα όπου έχει μπει στο εξωτερικό; Μας απάντησε ως εξής: «Στο εξωτερικό και σε ό,τι αφορά την αγορά του ελληνικού καφέ δραστηριοποιούνται κυρίως δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, καθώς και κάποιες μεγάλες μονάδες παραγωγής Ελλήνων μεταναστών και ομογενών. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο σε μια τόσο περιορισμένη αγορά ζήτησης του συγκεκριμένου προϊόντος να ανταγωνιστεί τις εταιρείες αυτές μια πολύ μικρότερη επιχείρηση και με πολύ λιγότερα μέσα προώθησης. Ωστόσο διαπιστώσαμε ότι ιδιαίτερα οι Έλληνες ομογενείς ήθελαν να δοκιμάσουν και κάτι διαφορετικό και στον δικό μας καφέ αναγνώρισαν την ιστορική πορεία του προϊόντος μας στην ελληνική επικράτεια, όπως και ότι ο καφές μας είναι πιο οικονομικός και να μου επιτραπεί να πω και ίσως πιο ποιοτικός τις περισσότερες φορές. Δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι εκεί που υπάρχει έντονο το Καλαματιανό και Μεσσηνιακό στοιχείο ο καφές μας απολαμβάνει μεγάλης προτίμησης από τους ομογενείς.
SPINOS-SYSKEVASIES-03-09-16.jpgΚαι όλα αυτά επειδή η δική μας διαφορά είναι ότι δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές μας όσον αφορά στην επεξεργασία και παραγωγή ελληνικού καφέ. Τόσο στην εγχώρια όσο και στην αγορά του εξωτερικού αυτό που μας έχει έως τώρα αναδείξει είναι ότι, ενώ έχουμε επενδύσει σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και η βιοτεχνική μας μονάδα παραγωγής ψημένου καφέ είναι από τις πιο σύγχρονες της Πελοποννήσου, για να μπορούμε να παρέχουμε στον καταναλωτή σταθερό και αξιόπιστο χαρμάνι τηρούμε πάντα τις αρχές που έχουμε μάθει για τον φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοκομμένο καφέ με εκλεκτό άρωμα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά του καφέ μας δεν πρόκειται να τα υπονομεύσουμε ποτέ για χάρη της μαζικοποίησης της παραγωγής μας ώστε να μεγαλώσουμε το μερίδιό μας στην αγορά».
SPINOS-KAFES-META-FOURNO-03-09-16.jpgΌπως είναι φυσικό, ο Γιώργος Σπίνος και οι συνεργάτες του νοιώθουν μεγάλη χαρά για την παρουσία του καφέ τους σε διάφορα μέρη του πλανήτη, το νοιώθουν και ως επιβράβευση για τις μεγάλες πραγματικά προσπάθειες που καταβάλλουν ώστε να πηγαίνουν καλά οι δουλειές. Μας είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της επιχείρησης: «Πραγματικά είναι δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματά μου όταν έρχονται στο μαγαζί οι ίδιοι οι ομογενείς, όταν επισκέπτονται την Καλαμάτα για τις διακοπές τους, και μας λένε ότι βρήκαν τον καφέ μας στο τάδε σούπερ μάρκετ του Καναδά ή της Αμερικής. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο το συναίσθημα, όταν αγαπάς τον τόπο σου, να συνειδητοποιείς ότι το προϊόν που παράγεις και γράφει στην ετικέτα Καλαμάτα-Σπίνος-Ελληνικός καφές κυκλοφορεί σε τρεις ηπείρους. Ξέρετε, εάν κοιτάξετε το λογότυπο της επιχείρησής μας θα δείτε ότι κεντρικό θέμα, μαζί με το Σπίνος-Ελληνικός καφές είναι η λέξη Καλαμάτα. Να σας πω όμως και το άλλο που μας συνέβη: Ήρθε μια πελάτισσά μας στο μαγαζί, η οποία μένει στο Τορόντο και έκανε τις διακοπές της εδώ, στο εξοχικό της. Ε λοιπόν αυτή η κυρία μας έλεγε ότι έφερε μαζί της από τον Καναδά τον καφέ μας, που τον αγόρασε εκεί, γιατί τις πρώτες ημέρες θα καθάριζε το σπίτι της και δεν θα προλάβαινε να βγει να ψωνίσει άλλο εδώ! Είναι να μην αισθάνεσαι όμορφα όταν βλέπεις κάτι δικό σου να το αγαπάνε τόσο πολύ, να έχει γίνει τέτοια συνήθεια;».
SPINOS-NEOS-AROMA-03-09-16.jpgΣτο Σικάγο, πρόσθεσε ο Γιώργος Σπίνος, «κυκλοφορεί ο καφές μας και σε μια διαφορετική συσκευασία, από έναν χονδρέμπορο που ήθελε να δώσει πιο έντονα ελληνικό χρώμα στο σακουλάκι, με μια φωτογραφία από τη Σαντορίνη. Αυτός ο καφές μας, που είναι το ίδιο χαρμάνι με τον καφέ ‘Σπίνος’, έχει όνομα ‘Νέος Άρωμα’».
Η εταιρεία του Γιώργου Σπίνου έχει τη βιοτεχνία της απέναντι από το εργοστάσιο του Καρέλια. Δεν είναι δύσκολο να την εντοπίσει κανείς καθώς μοσχοβολάει ο φρεσκο-καβουρδισμένος καφές στην ευρύτερη περιοχή.
Εκεί παρασκευάζεται και ο ‘SpinoEspresso’. Ήταν τόλμημα του Γιώργου Σπίνου να δώσει το όνομά του στον espresso σε μια εποχή που είναι της μόδας οι ιταλικές εταιρείες και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες μεταποιητές-καφεκόπτες επέλεγαν ιταλικά ονόματα. Είπε σχετικά: «Με τον espresso ξεκινήσαμε το 2004 και είπαμε ευθέως ότι είμαστε ελληνική εταιρεία, με σλόγκαν μάλιστα ‘Το ελληνικό άρωμα στον ιταλικό καφέ’.
Γι’ αυτή την επιλογή μας συναντήσαμε και συναντάμε ακόμα πολλά προβλήματα αλλά η συνέπεια στην ποιότητα καθώς και η παροχή υπηρεσιών και παροχών μας έχει έως τώρα δικαιώσει. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις εστίασης που μας εμπιστεύθηκαν και συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι ποιοτικού και οικονομικού καφέ για την ευχαρίστηση των καταναλωτών. Επιπλέον να σημειώσω ότι η εταιρεία μας παρασκευάζει συσκευασίες καφέ φίλτρου και Decaffeine».
SPINOS-ELLHNIKOS-03-09-16.jpgΩστόσο, ο Γιώργος Σπίνος προσθέτει και διευκρινίζει το εξής: «Ναι μεν επενδύουμε σε προϊόντα όπως είναι ο καφές espresso, που έχει την τελευταία δεκαετία τη μεγαλύτερη ζήτηση από οποιοδήποτε άλλο είδος καφέ, αλλά η ναυαρχίδα της επιχείρησής μας είναι ο ελληνικός καφές. Είναι ο καφές που εδώ και πολλές δεκαετίες, από το 1926, υπηρετεί η οικογένεια Σπίνου στο Νομό Μεσσηνίας. Το όνομα της οικογένειας και ο ελληνικός καφές είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στην περιοχή μας.
Σε ό,τι αφορά τον espresso θεωρώ ότι σε λίγα χρόνια θα περάσει και αυτή η μόδα, όπως πέρασε και η μόδα του nesscafé. Ο ελληνικός είναι από τα αγαπημένα ροφήματα του Έλληνα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Και από τη στιγμή που εμείς έχουμε αυτή την προϊστορία από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε, να υπερασπιστούμε ό,τι έχουμε επιτύχει, πάντα βέβαια επενδύοντας ώστε να τηρείται απόλυτα το σλόγκαν μας ‘εκλεκτό χαρμάνι, ασύγκριτο άρωμα’».
Ρωτήσαμε τον Γιώργο Σπίνο για τα μελλοντικά του σχέδια, αν μπορεί να κάνει σχέδια ένας επιχειρηματίας μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μας είπε: «Μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο το μεγάλο μας μέλημα είναι να διατηρούμε σταθερές τις βάσεις μας. Είναι δύσκολες ημέρες, ο επιχειρηματίας δεν ξέρει τι του ξημερώνει κάθε μέρα.  Από την 1/1/2017 έρχονται και τα σκληρά μέτρα φορολόγησης του καφέ που αποφασίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή. Παρόλα αυτά έχουμε σχέδια, στόχους και όνειρα, προχωράμε όμως με πολύ προσεκτικά βήματα, στοχευμένα και με επιλεκτικές συνεργασίες. Θα πω πάντως ότι το όνειρό μου είναι να καταφέρω κάποια στιγμή το όνομα Σπίνος, με σήμα το ρόμβο, να είναι συνώνυμο του ελληνικού καφέ».
SPINOS-KAFE-SAKI-03-09-16.jpgΠρος το τέλος της συζήτησης μου γεννήθηκε η απορία πώς επιδρά ο καφές στον Γιώργο Σπίνο... Άλλοι νοιώθουν τα νεύρα τους να καλμάρουν με λίγο καφέ, άλλοι τα νοιώθουν να τεντώνονται. Τι ισχύει λοιπόν με τον Γιώργο Σπίνο; «Στη δική μου περίπτωση δεν θα έλεγα ότι ο καφές καλμάρει τα νεύρα μου. Δυστυχώς τον καφέ δεν τον ευχαριστιέμαι, παρ’ ότι μου αρέσει πάρα πολύ. Και δεν τον ευχαριστιέμαι γιατί δεν τον πίνω, τον δοκιμάζω. Ψάχνω να βρω τα χαρακτηριστικά του καφέ που δοκιμάζω κάθε φορά, την επίγευση, το άρωμα, τα τυχόν λάθη. Δοκιμάζω συνέχεια. Παρόλα αυτά, ο καφές αναμφισβήτητα είναι από τα αγαπημένα ροφήματα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Καλαματιανών. Είναι το ρόφημα και για τη χαρά και για τη λύπη. Και είναι ίσως από τις λίγες απολαύσεις που έχουν μείνει στους Έλληνες».
G-SPINOS-DYO.jpg