Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 15:04

Καββαθάς: Ασπιρίνη για τον καρκίνο τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο βήμα ο Θανάσης Βασιλόπουλος και στο βάθος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς με τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γιάννη Κουφό και Γιώργο Καπερώνη Στο βήμα ο Θανάσης Βασιλόπουλος και στο βάθος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς με τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γιάννη Κουφό και Γιώργο Καπερώνη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Με ασπιρίνη, η οποία όμως δεν είναι ικανή για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, παρομοίασε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως υπογράμμισε, χθες το βράδυ, κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα μείζονα ζητήματα, που είναι η υπερφορολόγηση, η υπερχρέωση και η χρηματοδότηση, τότε τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα λυθούν και αυτές θα συνεχίσουν να κλείνουν…

Η εκδήλωση έγινε στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX» και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλόπουλος, υποδέχθηκε, εκτός από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη επιχειρηματικότητας Περικλή Μαντά, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρο, τον εκπρόσωπο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αντιδήμαρχο Παναγιώτη Πετρόπουλο.

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος στον χαιρετισμό του απεύθυνε μήνυμα στη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου για τη στέγαση της Ομοσπονδίας στο κτίριο του πεζόδρομου της Αριστομένους, υπενθυμίζοντας ότι πρόπερσι, μετά την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας, αποτράπηκε η έξωσή της από τα γραφεία που στεγάζεται και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν επιχειρηθεί και πάλι το ίδιο θα υπάρξει και πάλι κινητοποίηση. Επιπλέον αναφέρθηκε στη δέσμευση των λογαριασμών της Ομοσπονδίας για εκκρεμότητες που άφησε να εννοηθεί ότι οφείλονταν σε παλιότερη διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Κατά τα άλλα ο Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι το 2017 ήταν μια χρονιά με πλούσια δραστηριότητα από την Ομοσπονδία, η οποία απέκτησε και νέα διοίκηση, ενώ τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημειώνοντας ότι αυτές παράγουν πλούτο ο οποίος επιστρέφει στην κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, για τον οποίο ο Θανάσης Βασιλόπουλος μίλησε με επαινετικά λόγια, ήταν αιχμηρός στο λόγο του και τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα έχει δυστυχώς αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων γιατί δεν έχει καταφέρει, μετά από οχτώ χρόνια κρίσης, να διαμορφώσει μια συναινετική εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων.

Σημείωσε ότι πράγματι οι μακροοικονομικοί δείκτες της οικονομίας πάνε καλά, ότι καταγράφεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, των εξαγωγών, του τουρισμού, των κατασκευών. Ωστόσο πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια βελτίωση που στηρίζεται σε εργαζόμενους που δουλεύουν για 200 και 300 ευρώ το μήνα και τόνισε ότι οι γονείς αυτών των εργαζομένων είχαν άλλα όνειρα για τα παιδιά τους.

Ανακοίνωσε επίσης ο Γιώργος Καββαθάς από την Καλαμάτα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 51% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνουν ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη κάποιου μέλους της οικογένειάς τους, ότι το 20% των οικογενειών φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του, ότι το 72% των νέων σκέφτονται σοβαρά να μεταναστεύσουν προκειμένου να εργαστούν και να ζήσουν.

Σε ό,τι αφορά τα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης για τα χρέη και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ο κ. Καββαθάς τα χαρακτήρισε ως ασπιρίνη για τον καρκίνο και υπογράμμισε ότι δεν δίνουν λύση στα μεγάλα ζητήματα που είναι η υπερφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σχολίασε ότι είναι κατά της φοροδιαφυγής ωστόσο πρόσθεσε ότι τελικά είναι προτιμότερο για την οικονομία το να φοροδιαφύγει μια μικρομεσαία επιχείρηση από το να κλείσει.

Ο Περικλής Μαντάς στον χαιρετισμό του σχολίασε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εκδηλώσουν πιο πιεστικά την ανάγκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται συλλαλητήρια για την ονομασία των Σκοπίων και να μην γίνονται για τα καυτά θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε ότι το κράτος έχει επιπέσει επάνω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εισπράξει ό,τι μπορεί και με τις εισπράξεις αυτές να συνεχίσει να συντηρεί έναν δημόσιο τομέα που τόνισε ότι δεν είναι λειτουργικός. Ζήτησε λοιπόν περισσότερες συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και επανέλαβε ότι τέτοιες συμπράξεις είναι ανάγκη να γίνουν για την ανάπτυξη του λιμανιού και του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Χαιρετισμούς έκαναν επίσης, μεταξύ άλλων, η Ελένη Αλειφέρη, ο α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Κρανιώτης, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Αλεξόπουλος κ.ά
Στ.Μ.