Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 11:23

Τα λεφτά του Επιμελητηρίου αυξάνονται, σχεδιάζονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες

Παύλος Γκραίκης, Βαγγέλης Ξυγκώρος, Γιώργος Καπερώνης, γραμματέας, πρόεδρος και ταμίας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αντίστοιχα, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου Παύλος Γκραίκης, Βαγγέλης Ξυγκώρος, Γιώργος Καπερώνης, γραμματέας, πρόεδρος και ταμίας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αντίστοιχα, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Στο ταμείο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αυτή την περίοδο βρίσκονται περίπου 300.000 ευρώ περισσότερα χρήματα απ’ όσα υπήρχαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως τόνισε ο πρόεδρος, Βαγγέλης Ξυγκώρος, το Επιμελητήριο δυναμώνει οικονομικά, τα χρήματα που διαθέτει του επιτρέπουν όχι απλά να συνεχίσει να είναι βιώσιμο αλλά και να αναλάβει αναπτυξιακές δράσεις για την υποστήριξη των μελών του και τη μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας. Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, μέσω του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου, με τον νέο περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, για τη διάθεση 15,6 + 23 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ Πελοποννήσου στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων των Επιμελητηρίων. Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στην επιτάχυνση χρηματοδότησης επιχειρήσεων, βοηθώντας επίσης την ανάπτυξη…

Κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας εγκρίθηκε ο ισολογισμός του 2018. Όπως είπε ο ταμίας του Επιμελητηρίου, Γιώργος Καπερώνης, αυτή τη στιγμή στο ταμείο βρίσκονται περίπου 580.000 ευρώ, ποσό αρκετά αυξημένο σε σχέση με πέρσι, κάτι που εξήγησε ότι οφείλεται στις εισπράξεις συνδρομών και άλλων οφειλών των μελών, μετά από επιστολές που στάλθηκαν από το Επιμελητήριο στους οφειλέτες μέλη του. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον ισολογισμό το 2018 το Επιμελητήριο αύξησε τα έσοδά του κατά 140.000 ευρώ και μείωσε τα έξοδά του κατά 10.000 ευρώ. Φέτος όμως, συνέχισε, τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα, καθώς μέχρι τώρα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι κατά 300.000 ευρώ περίπου και θεώρησε βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουν να αυξάνονται. 

Αυτή η οικονομική ανάπτυξη του Επιμελητηρίου, είπε ο κ. Ξυγκώρος, θα επιτρέψει να γίνει ο σχεδιασμός και να αναληφθούν εκείνες οι δράσεις ώστε να υποστηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και η τοπική οικονομία. Ανάλογα θετική, είπε επίσης, είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά την αναπτυξιακή εταιρία του Επιμελητηρίου, ΕΤΑΠ. 

Σχετικά με τη συμφωνία με τον περιφερειάρχη κ. Νίκα, για χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων των Επιμελητηρίων, ο κ. Ξυγκώρος εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος, σημειώνοντας μάλιστα ότι “θεωρώ  πως ακούγεται πλέον η φωνή μας” από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Επιπλέον σημείωσε ότι και με το νέο περιφερειάρχη ισχύει η συμφωνία που είχε γίνει και με τον προηγούμενο, κ. Τατούλη, για την υλοποίηση του έργου Κέντρα Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης των επιχειρήσεων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με 1.250.000 ευρώ. 

Τέλος ανέφερε ότι με τον περιφερειάρχη συμφωνήθηκε ότι τα Επιμελητήρια θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας από την Περιφέρεια, όπως εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, ανάδειξη και προβολή προϊόντων επιχειρήσεων. 

Στ.Μ.