Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 08:22

Αχτσιόγλου και Χαρίτσης για τη στήριξη και το άνοιγμα της εστίασης

Αχτσιόγλου και Χαρίτσης για τη στήριξη και το άνοιγμα της εστίασης

Ουσιαστική στήριξη ζήτησαν οι εκπρόσωποι του “Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης” σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με την Τομεάρχη Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου και τον Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση. Οι εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι το lockdown της κυβέρνησης είναι το πιο παρατεταμένο και οριζόντιο και ταυτόχρονα το πιο αποτυχημένο και καταστροφικό για την οικονομία. Παρουσίασαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για “κούρεμα” των χρεών που δημιούργησαν στην περίοδο της πανδημίας, τη ρύθμιση των υπόλοιπων χρεών σε 120 δόσεις, για τα εργαλεία ρευστότητας των επιχειρήσεων και για την επιδότηση των ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων...

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη του συντονιστικού του “Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης”τόνισαν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης λόγω του παρατεταμένου λοκ-ντάουν, της συσσώρευσης χρεών, της έλλειψης ρευστότητας και των ανεπαρκών μέτρων κρατικής στήριξης. Εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους για την ανυπαρξία σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας και οδικού χάρτη από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς και για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασης από την επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ, λόγω των κριτηρίων που τίθενται, όπως και για την καθυστέρηση στην εκταμίευσή της, ενώ οι ανάγκες τους (αγορά εμπορευμάτων κ.λπ.) είναι άμεσες. Εξέθεσαν, παράλληλα, τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων και η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση στήριξης.

Η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Χαρίτσης, από την πλευρά τους, σημείωσαν ότι το πιο παρατεταμένο οριζόντιο λοκ-ντάουν στην Ευρώπη αποδείχθηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης, εντελώς αποτυχημένο στον έλεγχο της πανδημίας και με καταστροφικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Η άρση του λοκ-ντάουν, πρόσθεσαν, επ’ ουδενί δεν σημαίνει και άρση των προβλημάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, τόνισαν, κατέθεσε μία κοστολογημένη και απολύτως εφαρμόσιμη πρόταση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρύθμιση με “κούρεμα” των χρεών της πανδημίας και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις, εργαλεία ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση του ΦΠΑ της εστίασης για ένα διάστημα, καθώς και ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που θα αντικαταστήσει τον αντικοινωνικό πτωχευτικό νόμο της ΝΔ. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την άρση του λοκ-ντάουν ως άλλοθι για την παύση ακόμη και των ανεπαρκών μέτρων που έχει λάβει.

Η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Χαρίτσης επισήμαναν, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει το ελεγχόμενο και ρυθμισμένο άνοιγμα της εστίασης, σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις, υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες ασφαλείας.