Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 09:39

Έκλεισε η εστίαση στην Καλαμάτα και σε όλη την Ελλάδα

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Μαζική είναι η συμμετοχή των καταστημάτων εστίασης της Καλαμάτας στη σημερινή πανελλαδική απεργία του κλάδου, δείχνοντας ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους επαγγελματίες, που πάνω από δέκα χρόνια αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους απέναντι στην οικονομική και στη συνέχεια την υγειονομική κρίση…

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, σε δηλώσεις του νωρίτερα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας και τον Ηλία Μαραβά, ανέφερε ότι με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα, η συμμετοχή των συναδέλφων του στην απεργία είναι πάρα πολύ μεγάλη. 

Σημείωσε μάλιστα ο κ. Ζαγάκος ότι η συμμετοχή δείχνει ότι οι επαγγελματίες είχαν ανάγκη να εκφραστούν με αυτόν τον τρόπο αλλά και ότι αποτελεί προειδοποίηση του κλάδου προς την κυβέρνηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ακόμη και μέσα στην εορταστική περίοδο. 

Η απεργία των επαγγελματιών της εστίασης δεν γίνεται μόνο για το ρόλο της αστυνόμευσης που έχει αναθέσει το κράτος στα καταστήματα προκειμένου να ελέγχονται οι ανεμβολίαστοι πελάτες των καταστημάτων. Πέρα από αυτό, οι επαγγελματίες ζητούν εξορθολογισμό του πλαισίου για τη λειτουργία της εστίασης με μείωση του ΦΠΑ και άλλα μέτρα. 

Ο Ανδρέας Ζαγάκος είπε στον Ηλία Μαραβά για τα μέτρα ελέγχου των πελατών ότι με το που ξεκίνησε η εφαρμογή τους ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής έπεσε από 20 έως και 50%! Τόνισε ότι οι επαγγελματίες δεν στρέφονται ενάντια σε μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά δεν μπορούν οι ίδιοι να αναλάβουν το ρόλο του αστυνομικού, ο οποίος είπε ότι είναι ψυχοφθόρος για τους επαγγελματίες, είναι χρονοβόρος αλλά προκαλεί και οικονομική ζημιά. 

Τέλος ο Ανδρέας Ζαγάκος μίλησε με αγανάκτηση για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και για αναφορές του ότι οι επαγγελματίες της εστίασης είναι “αχάριστοι” και ότι “τα έχουν πάρει” από την πολιτεία. Είπε ότι οι εκφράσεις αυτές είναι “πεζοδρομιακές”, ότι δεν μπορεί να εκφράζουν μια φιλελεύθερη πολιτική και ότι ο ίδιος, παρότι υπήρξε επαγγελματίας, έχει ξεχάσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες έχοντας βολευτεί επί δεκαετίες στη βουλευτική αποζημίωση.