Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 14:37

Αιτήματα και προτάσεις της εστίασης της Καλαμάτας προς το κυβερνητικό κλιμάκιο

δεξιά ο Νίκος Μαλαπέτσας δεξιά ο Νίκος Μαλαπέτσας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 

Τα αιτήματα και τις προτάσεις που παρουσίασε χθες στους αρμόδιους υπουργούς, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τρίπολη για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Πελοποννήσου, σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης, αλλά και τις υποδομές της Μεσσηνίας, περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας…

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι με τις απαντήσεις που έδωσαν οι υπουργοί στα αιτήματα, μέχρι τις εκλογές δεν θα υπάρξει εξέλιξη σε ό,τι αφορά το αίτημα για μόνιμη μείωση του ΦΠΑ. Επίσης η εστίαση παραμένει εκτός του προγράμματος Εξοικονομώ-Επιχειρώ. Για τη παραχώρηση χρήσης τμήματος του αιγιαλού θα ψηφιστεί νέος νόμος μέχρι το τέλος του 2022. Η κάρτα εργασίας στην εστίαση θα πάρει παράταση. Το αίτημα για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους στην εστίαση σε καταναλώσεις άνω των 2.000kw θα εξεταστεί. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νίκος Μαλαπέτσας σημειώνει ότι από τη Μεσσηνία στη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαρινόπουλος. 

Το υπόμνημα που παρέδωσε ο Νίκος Μαλαπέτσας στους υπουργούς έχει ως εξής: “Είμαστε ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας, εκπροσωπούμε 600 επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας. Η Μεσσηνία διαθέτει συνολικά 1601 επιχειρήσεις εστίασης και είναι ο κλάδος με την μεγαλύτερη δραστηριότητα στην περιοχή μας. Και σαν όγκος καταστημάτων αλλά και σαν τζίρος συνολικά. 

Μετά τις συστάσεις θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τους υπουργούς για την πρόσκληση στη συνάντηση εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Θα ξεκινήσω την τοποθέτηση μου αναγνωρίζοντας ότι η βοήθεια που δόθηκε στον κλάδο μας κατά την διάρκεια της πανδημίας με τη μορφή επιστρεπτέων προκαταβολών ήταν σωτήρια για τον κλάδο μας. Ήταν η μοναδική αλλά βοήθησε τις επιχειρήσεις μας να σταθούν όρθιες και κυρίως βοήθησε τους επαγγελματίες να ταΐσουν τις οικογένειες τους. 

Κατά τη διάρκεια τον δύο αυτών ετών ο κλάδος μας έχασε το 40% του τζίρου του. Ο τζίρος της εστίασης όπως γνωρίζετε είναι τζίρος που δεν αναπληρώνεται. Αν κάποιος δεν βγει σήμερα για φαγητό και βγει αύριο δεν θα καταναλώσει διπλή ποσότητα. 

Η Υγειονομική κρίση λοιπόν μας λάβωσε όλους και άφησε πολύ δυνατά τα σημάδια της. Τελειώνει η υγειονομική κρίση και πριν προλάβουμε να ανασυνταχτούμε ως άνθρωποι και ως επιχειρήσεις βιώνουμε μία τεράστια καταιγίδα ακρίβειας στις πρώτες ύλες και μία μεγαλύτερη στο κόστος ενέργειας. Οι αντοχές μας είναι εξαντλημένες και οι βοήθειες μας ελάχιστες. 

Σας καταγράφω τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας για τα οποία και ζητούμε τη βοήθεια σας.

  • Ο Κλάδος μας είναι αποκλεισμένος από τον Τραπεζικό δανεισμό. Ό,τι δάνειο έχουμε πάρει για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας είναι με άλλη μορφή (π.χ. δάνειο για κατοικία). Όσοι έχουν δάνειο και μάλιστα ενήμερο πρέπει να βοηθηθούν με πρόγραμμα επιδότησης των τόκων. Είναι επιτακτική ανάγκη να μην χαθεί η ρευστότητα από τις επιχειρήσεις μας.
  • Η ενέργεια σκοτώνει τις επιχειρήσεις μας, είμαστε εκτός από τις επιδοτήσεις που δίνει το κράτος για την ενέργεια. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης καταναλώνουν πάνω από 2000 kw το μήνα (είμαστε ενεργοβόρες επιχειρήσεις καθώς για να δουλέψουμε χρειάζονται ψυγεία, κουζίνες, σόμπες, καφετιέρες κλπ. Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι οι εξής: 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΩΣ 35 kWh

 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Έως 35kWh
& 2.000kWh

398€/ MWh

200€/ MWh

183€/ MWh

Έως 35kWh
& άνω 2.000kWh

230€/ MWh

50€/ MWh

34€/ MWh

Όπως καταλαβαίνετε με 34 ευρώ το Δεκέμβριο οι επιχειρήσεις μας θα αναγκαστούν να πληρώσουν εξωπραγματικούς λογαριασμούς ενέργειας. Θέλουμε την βοήθεια σας άμεσα για να διορθωθεί αυτή η αδικία που θα δημιουργήσει χρέη στις επιχειρήσεις μας.

  • Το ΦΠΑ στην εστίαση μεγάλο θέμα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί προεκλογικά και τονίσει ότι η εστίαση πρέπει να είναι στο χαμηλό συντελεστή και μάλιστα στο 11%. Αυτό όπως γνωρίζετε δεν έγινε πράξη επικαλούμενος τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Οι δεσμεύσεις έφυγαν αλλά ο ΦΠΑ παραμένει στον υψηλό συντελεστή παίρνοντας παράταση ανά έξι μήνες. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν μπορεί να επιχειρήσει και να προγραμματίσει τη δουλειά του αν δεν γνωρίζει το φορολογικό καθεστώς που θα υπάρχει μετά από έξι μήνες. Θεωρούμε βασικό σας μέλημα την οριστική λύση απαλλάσσοντας μας από την ομηρία του ΦΠΑ. 
  • Μισθολογικό κόστος και κάρτα εργασίας. Γνωρίζετε ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του κράτους μετά από το ίδιο το κράτος. Γνωρίζετε ότι είναι ένας κλάδος με ένταση εργασίας καθώς δουλεύει κυρίως όταν οι άλλοι αναπαύονται. Οι ώρες αιχμής στις επιχειρήσεις μας είναι οι βραδινές ώρες, τα Σάββατα, οι Κυριακές και οι αργίες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει προσαύξηση στο μη μισθολογικό κόστος που καθιστά απαγορευτικό για εμάς να είμαστε νόμιμοι. Μας αναγκάζετε να παρανομούμε γιατί αν δεν το πράξουμε θα πρέπει να κλείσουμε.  Δεν υπάρχει βιώσιμη επιχείρηση εστίασης με νόμιμη αποτύπωση των μισθολογικών της  

Αναλυτικά:

1.Τεκμαρτά -Μη μισθολογικό κόστος- Η ασφάλιση ενός εργαζομένου στην εστίαση μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 50% του καθαρού μισθού (νυχτερινά -αργίες)

Αποτελεί αντίφαση ένας επαγγελματίας με 20 ή 30 χρόνια ασφάλισης που ρισκάρει τα κεφάλαια του να έχει κόστος 220€*12 μήνες και ο ανειδίκευτος σερβιτόρος με τεκμαρτές αποδοχές να έχει ασφάλιση 400€ ή και 500€ επι 14 μήνες.

Πρόταση : πλαφόν στα τεκμαρτά στις εργοδοτικές εισφορές στο ποσό της 1η ασφαλιστικής κλάσης του ελεύθερου επαγγελματία για τις ειδικότητες επισιτισμού και αλλαγή Κλάσης ανά 10ετια εργασίας στον κλάδο.

2.Ειδικότητα -Εστίαση η λειτουργία όλων των καταστημάτων εστίασης σε πραγματικές συνθήκες απαιτεί την άσκηση διαφορετικών κάθε στιγμή αρμοδιοτήτων, λόγω ότι μιλάμε για έναν κλάδο κατεξοχήν εντάσεως εργασίας. Σε ένα 8ωρο ένας υπάλληλος εστίασης μπορεί να εκτελέσει κατά περίσταση και στιγμιαία ενέργειες σερβιτόρου, ταμία, μπουφετζή, καθαριστή ή DJ. 

Πρόταση: Μέρος του προσωπικού για να μην γίνεται καταχρηστικά για όλους η επιλογή να εργάζεται ως υπάλληλος εστίασης ή επισιτισμού.

3.Η εργασία χωρίς προκαθορισμένο ωράριο, των υπαλλήλων που έχουν την ευθύνη σε τομείς της επιχείρησης ή ακομα και ολόκληρης της επιχείρησης (π.χ. Υπεύθυνος κουζίνας, υπεύθυνος Σάλας, υπεύθυνος καταστήματος)

4.Κατάργηση ΣΣΕ λόγω μη αντιπροσώπευσης των κοινωνικών εταίρων 

Δεν εκπροσωπούν το +51% των εργαζομένων -επιχειρήσεων. Να σας ενημερώσω ότι η ΣΣΕ που ισχύει στον κλάδο μας είναι του 1994 και προβλέπει αμοιβή στο σερβιτόρο επί του τζίρου των καταστημάτων μας. Επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης επι εξαήμερης βάσης. (Χωρίς να ξεπερνά φυσικά το 40ωρο). 

  1. Ψηφιακή κάρτα -ψηφιακό ωράριο -πρόστιμα. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την χρησιμότητα της ψηφιακής κάρτας ή του ψηφιακού ωραρίου. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι αντίθετες εφόσον προηγηθούν οι πιο πάνω μεταρρυθμίσεις. Εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν είναι εξοντωτικές για πιο λόγο οι επιχειρήσεις μας να θέλουν να παραμείνουν παραβατικές. Χωρίς όμως τις βελτιώσεις που αναφέραμε πιο πάνω το μέτρο στον κλάδο της εστίασης θα αποτύχει. 
  • Προγράμματα ΕΣΠΑ, κανένα πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει την εστίαση στους κλάδους ένταξης. Ανακοινώθηκε το Εξοικονομώ-Επιχειρώ και η εστίαση είναι εκτός. Ο ενεργοβόρος κλάδος της εστίασης είναι εκτός δίχως να έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες του όπου αυτή επιτρέπεται για να εξοικονομήσει ενέργεια.  Μεγάλο θέμα που πρέπει να δείτε στο υπουργείο σας. Ο ΚΑΔ που αφορά το σύνολο της εστίασης είναι ο 56. 
  • Ωράριο λειτουργίας, Πνευματικά δικαιώματα, θέματα αιγιαλού κλπ μικρά μη δημοσιονομικού κόστους θέματα θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν σε ευρεία διαβούλευση με στελέχη του υπουργείου σας και φορέων του κλάδου μας. 

Η estiasigreece της οποίας είμαι μέλος δημιουργήθηκε και λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του κλάδου της εστίασης. Μοναδικός της στόχος είναι ο εξορθολογισμός των προβλημάτων του κλάδου. Είμαστε στη διάθεση σας να συζητήσουμε και να προτείνουμε λύσεις για μία βιώσιμη και καθαρή εστίαση. 

  • Στα τοπικά θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας αλλά και όλη η Τουριστική περιοχή της Μεσσηνίας, είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου και του εσωτερικού οδικού δικτύου. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστεί άμεσα το αεροδρόμιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με εγκαταστάσεις του 1980. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου σε συνάρτηση με την μεγάλη ανάπτυξη που συντελείται στο νομό μας τα τελευταία χρόνια μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις για την περιοχή μας. 

Στο οδικό δίκτυο πρέπει να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Πύλος και Καλαμάτα – Οίτυλο. Με την δημιουργία αυτών των οδικών αξόνων θα αλλάξει επίπεδο η Μεσσηνία και θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον Παγκόσμιο Τουριστικό χάρτη αυτόνομη. 

Κλείνοντας σύντομα τα αιτήματα μας σεβόμενοι το χρόνο σας αναμένουμε την πρόσκληση σας για συνάντηση στο Υπουργείο σας όπου θα έχουμε το χρόνο να σας αναλύσουμε τα θέματα που σας υποβάλαμε στο υπόμνημα μας”.