Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 15:47

Περισσότερες Κυριακές ανοιχτά τα μαγαζιά, διεύρυνση του ωραρίου, λειτουργία και τη Δευτέρα του Πάσχα

Περισσότερες Κυριακές ανοιχτά τα μαγαζιά, διεύρυνση του ωραρίου, λειτουργία και τη Δευτέρα του Πάσχα

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ, ΧΑΡΗ ΜΑΜΟΥΛΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗ 

Η κυβέρνηση δημιουργεί τις συνθήκες για την ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι Αλέξης Χαρίτσης, Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή νομοσχέδιο με το οποίο θα μπορούν τα καταστήματα να είναι ανοιχτά περισσότερες Κυριακές, θα μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, ενώ θα μπορούν επιχειρήσεις να λειτουργούν ακόμη και τις Δευτέρες του Πάσχα!...

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Χάμης Μαμουλάκης, αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης και Γιάννης Σαρακιώτης, αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπογραμμίζουν στην κοινή τους δήλωση: “Μετά από σειρά τροπολογιών με τις οποίες όριζε κατά το δοκούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωράει τώρα ένα βήμα παραπέρα. Με το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών» και έπειτα από προσχηματική διαβούλευση δύο εβδομάδων μέσα στην εορταστική περίοδο, επισφραγίζεται η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης: να αυξήσει τον αριθμό των Κυριακών με τα καταστήματα ανοιχτά και να διευρύνει περαιτέρω το ωράριο των καταστημάτων- καταργώντας ακόμη και την αργία της Δευτέρας του Πάσχα.

Την ίδια στιγμή η απόφαση για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες, πλην των σαφώς οριζόμενων στον νόμο, Κυριακές περνάει πλέον από τον κατά τόπον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη στους δημάρχους της χώρας. Ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των πιο μικρών επιχειρήσεων αλλά και των Δήμων που δεν θα συνταχθούν με τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.   

Η «ακρίβεια Μητσοτάκη» δεν αντιμετωπίζεται με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ούτε με το «ξεχείλωμα» του ωραρίου λειτουργίας τους. Απαιτούνται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα: ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και πρόσβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε ρευστότητα και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Και, φυσικά, αύξηση του κατώτατου μισθού με τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Μέτρα τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά εδώ και ενάμιση χρόνο να υλοποιήσει. Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και εξοντώνοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους.

Θα μας βρουν απέναντι τους. Θα σταθούμε στο πλευρό του εμπορικού κόσμου και των εργαζόμενων που απαιτούν δίκαιη και ουσιαστική στήριξη”.