Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 16:40

SUPER MARKETS ΜΟΥΡΓΗ: "Δεν μας τρομάζουν οι πολυεθνικές"

SUPER MARKETS ΜΟΥΡΓΗ: "Δεν μας τρομάζουν οι πολυεθνικές"

Της Μαρία Νίκα 
Ήταν μέσα δεκαετίας 1930 όταν ο Παναγιώτης Μουργής επέστρεψε από την Αμερική και άνοιξε μπακάλικο στην Παλιά Αγορά. Γύρω στα 1970 τα τρία παιδιά του μεγάλωσαν το μαγαζί δημιουργώντας το πρώτο σούπερ μάρκετ στην Καλαμάτα. Ακολούθησε το δεύτερο κατάστημα στην οδό Βασ. Γεωργίου και σήμερα η Ανώνυμος πλέον Εταιρεία «Μουργή» διαθέτει 6 καταστήματα στην Καλαμάτα, με έδρα αυτό της οδού Ακρίτα, και ένα στη Μεσσήνη.

«Συνεχίζουμε τα αδελφο-ξαδέλφια, τρίτη γενιά. Υπάρχει άριστη συνεργασία, κλίμα συνεννόησης, γι’ αυτό και δεν μείναμε στάσιμοι. Τα χρόνια της κρίσης τα εκμεταλλευτήκαμε και η εταιρεία αναπτύχθηκε. Λειτουργούμε όπως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες στον κόσμο» σημειώνει στην «Kalamata Journal» ο Παναγιώτης Σ. Μουργής, πρόεδρος της εταιρείας, που παρά τις δυσκολίες της εποχής, παραμένει από τις πιο επιτυχημένες στην Ελλάδα, απασχολώντας αυτή τη στιγμή 120 εργαζόμενους.
«Είμαστε από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, δυστυχώς στην Πελοπόννησο, όπως έχουν γίνει τα πράγματα, και δυστυχώς οι μοναδικοί Καλαματιανοί στη Μεσσηνία, όπως έχει γίνει το εμπόριο. Η αγορά μονοπωλείται από τις πολυεθνικές κι εμείς είμαστε “οι τελευταίοι των Μοϊκανών”.
Παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό, η εταιρεία για το 2015 θα κλείσει ιστορικά υψηλά, με μηδενικό δανεισμό, δεν έχει υποχρεώσεις προς τράπεζες - πιστωτικά ιδρύματα, διαθέτει ιδιόκτητα καταστήματα και αυτό μας βοηθάει, καθώς και το ότι ανήκουμε στον Όμιλο ΕΛΟΜΑΣ, τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο αυτή τη στιγμή, όπου μέσω κλίμακας εκπτώσεων μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στις πολυεθνικές».

Ο Παναγιώτης Μουργής, πρόεδρος της εταιρείας Αφοί Π. Μουργή

Μεσσηνιακά προϊόντα
Η εταιρεία Μουργή διαθέτει όλα τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στις μεγάλες αλυσίδες, όμως αυτό για το οποίο περηφανεύεται είναι η έμφαση που δίνει στα μεσσηνιακά προϊόντα ποιότητας, πράγμα το οποίο την καθιστά μοναδική στο χώρο.
«Εμείς έχουμε τοπικούς προμηθευτές, βασιζόμαστε πάρα πολύ στην τοπική αγορά, βοηθάμε τις τοπικές βιοτεχνίες  - βιομηχανίες, όσες υπάρχουν ακόμα, παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, τους στηρίζουμε και μας στηρίζουν. Υποστηρίζουμε την τοπική οικονομία περισσότερο από τον καθένα.
Και η τοπική κοινωνία βέβαια μας στηρίζει και τους είμαστε ευγνώμονες. Μας στηρίζουν παραπάνω απ’ ό,τι στηρίζει ο κόσμος αντίστοιχες εταιρείες σε άλλες περιοχές. Φυσικά κι εμείς έχουμε πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την ποιότητα. Ιδίως στις κατηγορίες κρέας, μαναβική, τυροκομικά, είμαστε οι καλύτεροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με τεράστια γκάμα και ποικιλία. Γιατί το απορρυπαντικό μπορεί να το βρεις σε όλα τα καταστήματα, το καλό τρόφιμο όμως δεν μπορείς να το βρεις παντού. Εμείς το ψάχνουμε από πριν για τους πελάτες μας».

Το παλαιότερο από τα καταστήματα της εταιρείας, στην οδό Μπενάκη του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας

Τριήμερα προσφορών
Κάθε εβδομάδα η εταιρεία κάνει προσφορές σε διάφορα προϊόντα, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. «Οπωσδήποτε» λέει ο κ. Μουργής, «ο καταναλωτής σήμερα αντιμετωπίζει δυσκολίες, ο κόσμος ψάχνει το φθηνότερο. Όμως ξέρει ποιος έχει και ποιότητα και πολύ καλές τιμές, γι’ αυτό και μας στηρίζει. Σήμερα οι άνθρωποι κάνουν μεγάλη έρευνα αγοράς πριν ψωνίσουν από ένα κατάστημα. Το ότι εμείς έχουμε αυξήσει τις πωλήσεις και το πελατολόγιό μας τα λέει όλα. Έχουμε κάθε εβδομάδα τριήμερα προσφορών, κάθε μήνα πολυσέλιδο φυλλάδιο με προσφορές, παρουσιάζουμε τηλεοπτικά μηνύματα και κάνουμε προβολή μέσω εφημερίδων…
Πέρα όμως από το φθηνότερο, σημαντική μερίδα καταναλωτών ψάχνει το ποιοτικότερο. Δηλαδή, στο τραπέζι τους, θέλουν να βάλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, την οικογένειά τους, τους ανθρώπους που αγαπάνε. Και αυτό το βρίσκουν σε μας».

Σπιτικό φαγητό μαγειρεύεται καθημερινά στο κατάστημα της οδού Ακρίτα

Σπιτικό φαγητό
Εδώ και λίγο καιρό στο κεντρικό κατάστημα της οδού Ακρίτα λειτουργεί και Τμήμα Εστιατορίου, με σπιτικό φαγητό από αγνές πρώτες ύλες και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
«Και εδώ η διαφορά μας από τις πολυεθνικές είναι ότι εμείς έχουμε μαγείρισσες που φτιάχνουν καταπληκτικά φαγητά από φρέσκα μεσσηνιακά προϊόντα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας. Όλα φρέσκα, δεν μπαίνει τίποτα κατεψυγμένο. Δεν πρόκειται για προψημένο φαγητό των αλυσίδων, που απλώς το ζεσταίνουν και το σερβίρουν. Έχουμε φρεσκομαγειρεμένο κάθε μέρα. Και σε πολύ καλές τιμές. Το πιο ακριβό φαγητό φτάνει 4 ευρώ η μερίδα. Δεν περιμέναμε τέτοια απήχηση από τον κόσμο. Δεν προλαβαίνει ο καταναλωτής να βρει πολλές φορές».

 

Αργά και σταθερά
Ο Παναγιώτης Μουργής θυμάται το πρώτο κατάστημα της οικογένειας, που εξακολουθεί να λειτουργεί στην οδό Μπενάκη του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας:
«Εκεί έκανα και τα πρώτα μου εμπορικά βήματα. Ήμουν συνέχεια στο κατάστημα. Καμία σχέση με το σήμερα, πολύ λιγότερα προϊόντα τότε, δεν υπήρχε ο σκληρός ανταγωνισμός με τις πολυεθνικές, υπήρχε ο τοπικός. Δε μπορούμε να πούμε ότι τότε ο κόσμος ήταν πιο άνετος οικονομικά. Πιστεύω ότι ακόμα και τώρα με την κρίση ο κόσμος είναι πιο άνετος από τη δεκαετία του ΄70 και του ΄80. Απλώς σήμερα δεν μπορούμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας και να κατέβουμε σκαλί για κάμποσα χρόνια. Βέβαια, οι ανθρώπινες σχέσεις τότε ήταν πιο προσωπικές, πιο ειλικρινείς, όμως τώρα έχουμε περάσει σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης και πρέπει ο καθένας μας και σαν επαγγελματίας μέσα από αυτό το πράγμα να πορευτεί, να μη μείνει στάσιμος, γιατί θα τον πάρει η φθορά του χρόνου».
Για τα σχέδια της εταιρείας και τις κινήσεις της στο μέλλον: «Η φιλοσοφία μας είναι: Αργά και σταθερά με δικά μας κεφάλαια. Γιατί είναι πολύ ρευστό και το οικονομικό και το πολιτικό κλίμα, και στην Ελλάδα δε μπορείς να  κάνεις προγραμματισμό όχι για το επόμενο εξάμηνο αλλά ούτε για το επόμενο δίμηνο.
Ωστόσο αν σχεδιάσεις τη δουλειά σου καλά δε σε φοβίζει ο ανταγωνισμός, σε σπρώχνει να προχωρήσεις μπροστά. Δε μας τρομάζουν οι παγκόσμιες πολυεθνικές. Έχουμε πράγματα που δεν έχουν οι πολυεθνικές. Εμείς έχουμε κρέατα ελληνικά, μεσσηνιακά, όχι Γαλλίας, Ολλανδίας, Γερμανίας. Εκεί είναι η διαφορά μας».

Το κεντρικό κατάστημα της οδού Ακρίτα

Τα καταστήματα Μουργή δέχονται και τηλεφωνικές παραγγελίες για διανομή. Τηλ. 27210 25400
Θα τα βρείτε:
Ακρίτα 84 και Σοφοκλέους
Βασ. Γεωργίου 10
Μπενάκη 10, Ιστορικό Κέντρο
Λακωνικής 63
Φαρών και Κορώνης
Σπάρτης 46
Και στη Μεσσήνη: Κούτσικα 32