Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 12:02

Μικρό το καλάθι του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού

Ιούλιος Συναδινός Ιούλιος Συναδινός

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Μικρό, σε σχέση με τις ανάγκες, ήταν το καλάθι που έφερε στη Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος χθες το βράδυ, στο ξενοδοχείο “REX”, μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν αθλητικά σωματεία της περιοχής για το χθες, το σήμερα και το αύριο του Ελληνικού Αθλητισμού. Ο κ. Συναδινός ανακοίνωσε και επίσημα την χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, έργων στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη και ειδικότερα την ανέγερση κλειστού προπονητηρίου στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας με 500.000 ευρώ περίπου, τον ηλεκτροφωτισμό του Δημοτικού Σταδίου Μεσσήνης με σχεδόν 300.000 ευρώ και το στέγαστρο κερκίδας επίσης στο Στάδιο της Μεσσήνης, με σχεδόν 200.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το Στάδιο της Μεσσήνης ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει χρηματοδότηση και για το ταρτάν. Πάντως ο κ. Συναδινός αναγνώρισε τις μεγάλες ανάγκες για αθλητικές υποδομές, είπε όμως ότι η κατάσταση που παρέλαβε ήταν τόσο τραγική, με αθλητικές εγκαταστάσεις κατεστραμμένες ή με έργα ημιτελή και λεηλατημένα, ώστε αναγκαστικά η προτεραιότητα ήταν η τακτοποίηση όλων αυτών των ζητημάτων και με τα ελάχιστα οικονομικά περιθώρια που απομένουν η δημιουργία νέων υποδομών και εγκαταστάσεων…

Ο κ. Συναδινός στην ομιλία του παρουσίασε και έργα που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στους Δήμους Πύλου-Νέστορος, Μεσσήνης και Καλαμάτας (τουαλέτες και ταρτάν με 230.000 ευρώ στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας).

Ο γενικός γραμματέας παρουσίασε σε φωτογραφίες μια εικόνα πραγματικά τραγική, με κολυμβητήρια ημιτελή που έχουν μεταβληθεί σε βάλτους με καλαμιώνες, με γυμναστήρια που έχουν μείνει στα μπετά και έχουν φθαρεί από το πέρασμα των χρόνων, με στέγαστρα αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν αποξηλωθεί παράνομα από ιδιώτες για πώληση υλικών!

Επίσης σημείωσε ότι φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια και αφού μπήκαν σε τάξη χρέη, υποχρεώσεις και άλλες εκκρεμότητες, αυξήθηκε κατά 10% η χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών, εκτός εκείνων που δεν ήταν συνεπείς στις απολογιστικές τους υποχρεώσεις.

Κατά τα άλλα υπογράμμισε ότι στα χρόνια της κρίσης ο αθλητισμός ήταν το “αποκούμπι της ελληνικής κοινωνίας”, ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις γέμισαν πολίτες για την άθλησή τους αλλά και ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός σημείωσε μεγάλες επιτυχίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τέλος υπογράμμισε ο κ. Συναδινός ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραμένει προσηλωμένη στην επιταγή του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι ο αθλητισμός των πολιτών στηρίζεται και προστατεύεται από την πολιτεία.


Παναγιώτης Στέφανος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των αθλητικών Σωματείων ο Παναγιώτης Στέφανος, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, έκανε εισήγηση για τον αθλητικό τουρισμό, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η αύξηση των πολιτών που κάνουν αθλητικό τουρισμό αυξάνεται συνεχώς και τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί με ακόμη πιο ραγδαίους ρυθμούς, κάτι που μπορεί να έχει ιδιαίτερα ευνοϊκά αποτελέσματα για την οικονομία ενός τόπου και για τα αθλητικά σωματεία που με συνέργειες διοργανώνουν αθλητικές εκδηλώσεις.

Στ.Μ.