Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 16:41

Εικαστικές σημειώσεις στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας

Βαγγέλης Δημητρέας και Παναγιώτης Λαμπρινίδης. Πίσω τους το έργο του Βαγγέλη Δημητρέα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Βαγγέλης Δημητρέας και Παναγιώτης Λαμπρινίδης. Πίσω τους το έργο του Βαγγέλη Δημητρέα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

Β.ΔΗΜΗΤΡΕΑΣ-Μ.Χ. ΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΕΑ 
Η ουσία του πολιτισμού -σε μια περίοδο που οι συζητήσεις για τον πολιτισμό εξαντλούνται στη υπόθεση διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης- μπαίνει στο επίκεντρο με τα εγκαίνια της έκθεσης «Εικαστικές σημειώσεις», που θα γίνουν το βράδυ, στις 8:30, στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (στο Εικαστικό Εργαστήρι). Είναι έκθεση έργων, σχέδια και λάδια της τελευταίας δεκαετίας, του Βαγγέλη Δημητρέα και της Μαρίας Χριστίνας Λου Δημητρέα. Στο πλαίσιο της έκθεσης αύριο, Σάββατο, θα λειτουργήσει βιωματικό εργαστήριο για τους σπουδαστές του Εικαστικού Εργαστηρίου από τον Βαγγέλη Δημητρέα, ενώ ο ίδιος το βράδυ της Δευτέρας θα δώσει διάλεξη με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, «Μητροπολιτικά κέντρα τέχνης και περιφέρεια»…

Σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον παριστάμενο Βαγγέλη Δημητρέα, ο οποίος τόνισε ότι ουσιαστικά έχει αναλάβει έναν άτυπο ρόλο συνεργάτη του Εικαστικού Τομέα, καθώς τον βοηθάει με διάφορους τρόπους και σε τακτική βάση.
Σε ό,τι αφορά τη διάλεξη του Βαγγέλη Δημητρέα, στις εννέα το βράδυ της Δευτέρας, πάντα στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας,  ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης σημείωσε ότι το θέμα των μητροπολιτικών κέντρων τέχνης και της τέχνης στην περιφέρεια είναι όχι μόνο σημαντικό αλλά και επίκαιρο, καθώς με έναν τρόπο θα μπορούσε να συνδεθεί και με την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στη διάλεξη αυτή θα αναλυθεί, συνέχισε ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, εάν στην Ελλάδα τα ευρωπαϊκά μητροπολιτικά κέντρα της τέχνης επηρεάζουν με έναν κάθετο τρόπο την τέχνη στη χώρα μας ή εάν υπάρχει αμφίδρομη σχέση και σε ποιο βαθμό.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Βαγγέλης Δημητρέας, επί πολλά χρόνια καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι η έκθεση που θα εγκαινιαστεί απόψε περιλαμβάνει έργα του, στα οποία έχει βάλει στοιχεία από τη φύση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μεσσηνίας, τα οποία όμως τα συνδέει με στοιχεία προηγούμενων εικαστικών του έργων.
Αναφερόμενος γενικότερα ο Βαγγέλης Δημητρέας σημείωσε ότι ο καλλιτέχνης όταν δημιουργεί δεν αποσυνδέεται από το παρελθόν του αντίθετα στη δημιουργία του συμμετέχει η σύνολη προσωπικότητά του γι’ αυτό και, όπως συνέχισε, τα έργα τέχνης είναι πολυσύστατα και όχι μόνο αντανάκλαση της φύσης.
Επίσης ο Βαγγέλης  Δημητρέας τόνισε ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται την άποψη που έχουν άλλοι καλλιτέχνες ότι το κοινό δεν χρειάζεται και να καταλαβαίνει πολλά από ένα έργο τέχνης που βλέπει. Όπως τόνισε, αυτό υποτιμάει τον κόσμο, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, μπορεί να βοηθήσει τον καλλιτέχνη με τις παρατηρήσεις του, εφόσον νοιώσει ότι ο καλλιτέχνης θέλει να ακούσει τη γνώμη του.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μητροπολιτικών κέντρων τέχνης και της περιφέρειας, ο Βαγγέλης Δημητρέας ανέφερε ότι δεν είναι κακό, αντίθετα είναι σημαντικό, η περιφέρεια να αντλεί γνώση από το πολιτιστικό κεφάλαιο των πολιτιστικών κέντρων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή η γνώση θα πρέπει να μεταφέρεται στην περιφέρεια για να υποστηρίζει την ανάπτυξη της περιφερειακής δημιουργίας.
Η έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας θα λειτουργεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις δύο μετά το μεσημέρι μέχρι τις εννέα το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα.
Στ.Μ.