Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016 18:14

Ιστορίες για την απώλεια στον Παλιό Νερόμυλο Κυπαρισσίας

Αντώνης Τσόκος, Μαίρη Σταθοπούλου, Σπύρος Παπαϊωάννου Αντώνης Τσόκος, Μαίρη Σταθοπούλου, Σπύρος Παπαϊωάννου

ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ 
«Ήτανε κάποτε μια γυναίκα που δεν είχε ταξιδέψει ποτέ. Όταν έφτασε λοιπόν η ώρα να πεθάνει, ήταν πολύ χαρούμενη που θα πήγαινε κάπου. Αυτή της η χαρά έφερνε σε δύσκολη θέση τους αγαπημένους της που έμεναν πίσω. “Κοίτα τη πώς χαίρεται! Με τι καρδιά θα τη θρηνήσουμε;” ψιθύριζαν αμήχανα μεταξύ τους…»…

Με τη ζωή, το θάνατο, την απώλεια και τη διαχείρισή της καταπιάνεται στο πρώτο της βιβλίο η Μαίρη Σταθοπούλου. Οι «Προϊστορίες» παρουσιάστηκαν την Τετάρτη το βράδυ στον καταπράσινο και δροσερό κήπο του Παλιού Νερόμυλου Κυπαρισσίας, τόπο καταγωγής της συγγραφέα.

Εκεί ήταν και ο ποιητής Αντώνης Τσόκος, ο οποίος μίλησε για το βιβλίο, όπως και ο Σπύρος Παπαϊωάννου, ιδιοκτήτης, μαζί με τη σύζυγό του, του αθηναϊκού βιβλιοπωλείου και των εκδόσεων «Μωβ σκίουρος», από τις πιο σοβαρές προσπάθειες στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων.

Και οι δύο αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στη γραφή της Μαίρης Σταθοπούλου, ευχόμενοι να ακολουθήσουν κι άλλα βιβλία της, ενώ σκέψεις της σχετικά με το θέμα του θανάτου και της απώλειας σε σχέση με το έργο της, παρουσίασε και η συγγραφέας.

Οι ήρωες των διηγημάτων της Μαίρης Σταθοπούλου «πασχίζουν να διαχειριστούν την απώλεια και το πένθος, την οργάνωση του θανάτου και την αποδιοργάνωση της ζωής. Πότε τραχείς ή τρυφεροί και πότε εύπιστοι ή παμπόνηροι…» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο οπισθόφυλλο του βιβλίου που περιλαμβάνει 16 αξιόλογα διηγήματα. Ανάμεσά τους τα: «Κάθε αρχή και δύσκολη», «Νηπενθείς», «Η ζωή χωρίς μετά», «Η επιστροφή του Ιγκνάτ», «Αναψηλάφηση», «Ο Άρμπι στην Έρημη Χώρα», Υφάλμυρος αποχαιρετισμός».

Μαρία Νίκα