Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 01:07

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δωρεάν μετρήσεις για τη "νόσο της καλοπέρασης"...

Ο γιατρός του Διαβητολογικού Ιατρείου Αναστάσιος Μακρής, η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθανασία Καρούνου και από τον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας η Αικατερίνη Τσατά Ο γιατρός του Διαβητολογικού Ιατρείου Αναστάσιος Μακρής, η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθανασία Καρούνου και από τον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας η Αικατερίνη Τσατά

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ 
Μπράβο στους κατοίκους της Μεσσήνης οι οποίοι δεν δίστασαν χθες το πρωί να επισκεφθούν το χώρο στην κεντρική πλατεία όπου γινόταν η ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και να μετρήσουν το σάκχαρό τους. Ήταν μια δράση του Διαβητολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη, στην οποία δράση συμμετείχαν ο Σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας, ο Δήμος Μεσσήνης και ο Ερυθρός Σταυρός Καλαμάτας. Μάλιστα από τα αποτελέσματα των μετρήσεων του σακχάρου προέκυψε ότι άνθρωποι που εξετάστηκαν βρέθηκαν να έχουν σάκχαρο πάνω από τα φυσιολογικά όρια χωρίς να το υποψιάζονται καν…

«Ο διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια, με την έννοια ότι δεν δίνει συμπτώματα, δεν τον αντιλαμβάνεται κανείς. Και το θέμα είναι ακριβώς ότι ο διαβήτης τα προβλήματα που είναι να δημιουργήσει θα τα βγάλει μακροχρόνια, άρα πρέπει να ανευρίσκεται έγκαιρα και να ρυθμίζεται έγκαιρα», δήλωσε στην KalamataJournal ο διαβητολόγος του Διαβητολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Αναστάσιος Μακρής, τονίζοντας ότι αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί η δράση που έλαβε χώρα στην πλατεία της Μεσσήνης, δηλαδή «την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, γι’ αυτό και πραγματοποιούμε δωρεάν μετρήσεις, επειδή ακριβώς ο διαβήτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση, η οποία αφορά πάνω από το 10% του πληθυσμού».
_2035540.JPGΟ γιατρός του Διαβητολογικού Ιατρείου δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος για τη μεγάλη προσέλευση των κατοίκων της Μεσσήνης για ενημέρωση και δωρεάν μέτρηση του σακχάρου, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ανακαλύφθηκαν κάποιοι άνθρωποι με ζάχαρο που δεν το ήξεραν».
Αναφερόμενος στο Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου ο κ. Μακρής επεσήμανε ότι «παρακολουθούνται περίπου 2.000 ασθενείς. Έχουμε πολύ καλή ρύθμιση στους ασθενείς μας γενικά. Παράλληλα λειτουργεί και ιατρείο διαβητολογικού ποδιού, επειδή ο διαβήτης είναι η συχνότερη αιτία μη τραυματικών ακρωτηριασμών στον κόσμο. Στην Ελλάδα γίνονται περίπου 2.000-3.000 ακρωτηριασμοί στα πόδια. Και έχει βρεθεί ότι στα ιατρεία διαβητικού ποδιού, όπου λειτουργεί τέτοιο ιατρείο, μειώνονται οι ακρωτηριασμοί κατά 50-60%! Είμαστε τρεις γιατροί, μια επισκέπτρια υγείας, διαιτολόγος, χειρουργός για τα πόδια, λειτουργούμε αρκετά καλά και οργανωμένα».
ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗΣ
Ερωτηθείς ο γιατρός αν στην περίοδο της κρίσης αυξάνεται ο πληθυσμός που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη απάντησε ως εξής: «Αυτό είναι σχετικό. Ο διαβήτης είναι μια νόσος της καλοπέρασης και γι’ αυτό η τάση είναι ανοδική παγκοσμίως σε αυτή τη φάση. Γενικά καλπάζει ο διαβήτης επειδή είναι η διατροφή στη μέση, προτιμάμε το εύκολο, το γρήγορο φαγητό που παχαίνει, κινούμαστε λιγότερο, κάνουμε καθιστική ζωή. Στα χρόνια της κρίσης το ζητούμενο είναι ο κόσμος να έχει πρόσβαση στα φάρμακά του και να μπορεί να έχει μια καλή διατροφή και όχι διατροφή μόνο με υδατάνθρακες και γλυκά, μια πιο ποιοτική διατροφή. Τη μεγαλύτερη δυσκολία σε αυτό το κομμάτι την αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν ήδη διαβήτη και πρέπει να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διατροφή. Τους δυσκολεύει λιγάκι. Βέβαια εμείς ως διαβητολόγοι αυτό που προτείνουμε στον διαβητικό επί της ουσίας δεν είναι εξειδικευμένη διατροφή, είναι απλά μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή την οποία πρέπει να ακολουθούμε όλοι».
_2035538.JPGΗ πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας, Αθανασία Καρούνου, επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι επισκέφθηκαν το περίπτερο προκειμένου να ενημερωθούν και να μετρήσουν το σάκχαρό τους εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Σημείωσε μάλιστα ότι «βλέπουμε ότι υπάρχει ευαισθησία και ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για πρόληψη. Αυτός είναι ο σκοπός μας, να προλαμβάνουμε το διαβήτη όσο γίνεται καλύτερα. Φέτος ο εορτασμός είναι εστιασμένος στα μάτια και συγκεκριμένα η παγκόσμια οργάνωση διαβήτη έχει το σύνθημα ΄΄Φροντίζουμε τα μάτια μας για να προλάβουμε αυτή την επιπλοκή΄΄, που είναι από τις πρώτες που εμφανίζονται στον σακχαρώδη διαβήτη. Σκοπός μας είναι η εκπαίδευση, η γνώση, η ενημέρωση και η πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Είναι πολύ σημαντικό τα ίδια τα άτομα με διαβήτη να είναι εκπαιδευμένα. Όσο πιο καλά εκπαιδευμένα είναι τόσο πιο καλά μπορούν να διαχειριστούν την καθημερινότητα του διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μια καθημερινότητα, χρειάζεται καθημερινά ιατρικές πράξεις για να πετύχουμε μια καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη και κατ’ επέκταση μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η καλή ποιότητα ζωής των διαβητικών γιατί από αυτό εξαρτάται και η ίδια τους η ζωή».
Σε ό,τι αφορά προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί με την πολιτεία, η κ. Καρούνου σημείωσε: «Η ομοσπονδία μας βρίσκεται σε συνεχή αγώνα για να διεκδικούμε και να έχουμε όλες εκείνες τις παροχές που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να διαχειριστούμε το διαβήτη μας καθημερινά. Στην Ελλάδα, παρ’ όλη την κρίση, είμαστε ευχαριστημένοι από τις παροχές που υπάρχουν, τις έχουμε κρατήσει, έχουμε αγωνιστεί πάρα πολύ για να κρατηθούν αυτές οι παροχές. Το θέμα εστιάζεται στους ανασφάλιστους που ναι μεν αυτή τη στιγμή δικαιούνται, έχουν τη δυνατότητα, της φαρμακευτικής αγωγής αλλά εκείνο που δεν μπορούν να έχουν είναι τα αναλώσιμά τους, βασικά τις  ταινίες μέτρησης ζαχάρου».
Κλείνοντας η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών, αφού ευχαρίστησε θερμά το Διαβητολογικό Ιατρείο για τη συνεργασία τους και για την πραγματοποίηση της ενημερωτικής εκδήλωσης, όπως επίσης το Δήμο Μεσσήνης και τον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας, υπογράμμισε ότι «ο διαβήτης αντιμετωπίζεται, είναι μια κατάσταση που μπορούμε να τη διαχειριστούμε χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Όμως εκείνο που σκοτώνει είναι η άγνοια, γι’ αυτό και έχουμε εστιάσει στην εκπαίδευση, στη γνώση, γιατί αυτό σώζει ζωές».
Στ.Μ.