Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 19:51

Να γίνει η ύπαρξη συνύπαρξη το μήνυμα του Αναστάσιου κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη

Να γίνει η ύπαρξη συνύπαρξη το μήνυμα του Αναστάσιου κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τονίζοντας ότι τη ζωή του ο άνθρωπος θα την αλλάξει μετατρέποντας την ύπαρξη σε συνύπαρξη και ακολούθως τη συνύπαρξη σε κοινωνία προσώπων, ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, ανακηρύχθηκε νωρίτερα επίτιμος δημότης Καλαμάτας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού. Μια τελετή λαμπρή που ανάγκασε τον αρχιεπίσκοπο να ζητήσει περισσότερη απλότητα…

Νωρίτερα, στον καθεδρικό ναό της Υπαπαντής, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του αρχιεπισκόπου από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, ο οποίος είχε οριστεί εκπρόσωπος και του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινοπούλεως Βαρθολομαίου, ενώ μετά την ανακήρυξή του ως επιτίμου δημότη Καλαμάτας του επιδόθηκε και το βραβείο του δοκιμίου πολιτικοκοινωνικού στοχασμού «Παναγιώτης Φωτέας», το οποίο αντιστοιχεί σε 3.000 ευρώ. Ο αρχιεπίσκοπος προσέφερε τα χρήματα στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Μεσσηνίας, στο Ορφανοτροφείο του Δυρραχίου και στο υπό σχεδιασμό Γηροκομείο των Τιράνων.
OIKONOMAKOU-ANASTASIOS-13-12-16.jpgΗ τελετή στο Μέγαρο Χορού ξεκίνησε με την ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, από την πρόεδρο του Σώματος Μαρία Οικονομάκου, για την ανακήρυξη του αρχιεπισκόπου ως επιτίμου δημότη. Ακολούθως ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, του απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλης, περγαμηνή με την διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές (23 Μαρτη 1821) και μετάλλιο με το σταυρό που έχει ριζώσει στο ελληνικό γένος.
Νωρίτερα σε ομιλία του ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι αποτελεί τιμή και ευλογία για την πόλη η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου και η ιδιότητά του να είναι επίτιμος δημότης της. Τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η Καλαμάτα αναγνωρίζει και τιμά το έργο του και την προσφορά του στην Εκκλησία, την ορθοδοξία, τον άνθρωπο, τις ανθρώπινες αξίες.
ANASTASIOS-NIKAS-ANTONOPOULOS-13-12-16.jpgΠρόσθεσε ότι ο Αναστάσιος έχει αγωνιστεί για την ειρήνη, τη μόρφωση του ανθρώπου, τη συναδέλφωση των ανθρώπων, την αλληλοκατανόηση, την υποστήριξη των φτωχών. Είναι ένας ιεράρχης που κοσμεί την ορθοδοξία, υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος, που αύριο θα εκφωνήσει γραπτή ομιλία, κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας, μίλησε για την αγάπη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η μεγάλη αξία της ορθοδοξίας. Μια αξία που τόνισε ότι πρέπει συνεχώς να προσφέρεται στους άλλους και όχι να μένει κλειδωμένη στους εαυτούς μας, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας προσφοράς της αγάπης ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένος και ο διάλογος της ορθοδοξίας με τις υπόλοιπες εκκλησίες. Αναφέρθηκε μάλιστα στους διαλόγους των εκκλησιών που συμμετέχει τόσο ο ίδιος όσο και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η εμπειρία της προβολής της ομορφιάς και της αλήθειας της ορθοδοξίας.
ANASTASIOS-TSONHS-NIKAS-13-12-16.jpgΩστόσο ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας σημείωσε ότι η αγάπη πρέπει να είναι ουσιαστική ώστε μέσα από αυτή και από την προσφορά της να βρει ο άνθρωπος τον εαυτό του. Με την αγάπη, ολοκλήρωσε ο Αναστάσιος, η ύπαρξη μπορεί να γίνει συνύπαρξη και μετά κοινωνία προσώπων.
Σε ό,τι αφορά την επίδοση του βραβείου «Παναγιώτη Φωτέα», αυτή έγινε αφού ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, Μαριάνος Καράσης, ανέγνωσε το σχετικό πρακτικό, με το οποίο ομόθυμα τα μέλη της επιτροπής του αποφάσισαν να βραβεύσουν τον Αναστάσιο για το έργο του «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση».
Στ.Μ.