Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 22:31

Οι λόγοι που η Καλαμάτα δεν επιλέχτηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και το 1821

φωτογραφία babyjohn77 από kalamata21 φωτογραφία babyjohn77 από kalamata21

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
Τα σημεία στα οποία έπασχε η πρόταση που παρουσίασε ο Δήμος Καλαμάτας για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης επισημαίνονται στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής, η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, έσπευσε να καταλογίσει στην επιτροπή -μιλώντας μάλιστα ενώπιον του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη- μια εχθρότητα απέναντι στη πρόταση του Δήμου για την ένταξη στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21. Ωστόσο από την έκθεση της επιτροπής προκύπτει ότι ο βασικός λόγος για τη μη επιλογή της Καλαμάτας δεν ήταν η επέτειος του 1821. Αντίθετα προκύπτει ότι η επιτροπή δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με την ένταξη της επετείου στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά με το γεγονός ότι η πρόταση του Δήμου δεν προσάρμοζε και δεν συνέδεε το 1821 με τις αξίες των πολιτών της σύγχρονης Ευρώπης…

Στην έκθεση της επιτροπής σημειώνεται ότι το πρόγραμμα που παρουσίασαν ο Δήμος και το Γραφείο Υποψηφιότητας δεν ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία την οποία οι ίδιοι επικαλέστηκαν να καταστεί η Καλαμάτα πρότυπο περιφερειακής πόλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης αναφέρεται ότι το πρόγραμμα του Δήμου και του Γραφείου Υποψηφιότητας αποτελούνταν από έργα ενδιαφέροντα, τα οποία όμως έδωσαν την εντύπωση ότι δεν συνδέονταν μεταξύ τους, ότι δεν συναποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο.
Επιπλέον η επιτροπή επιλογής σημειώνει ότι το πρόγραμμα φαίνεται ότι είχε προβλήματα όσον αφορά στην επιδίωξη να δημιουργηθεί μια βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά μετά την υλοποίηση του προγράμματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Ακόμη η επιτροπή παρατηρεί ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για την πολιτιστική πρωτεύουσα δεν ήταν επαρκής ή δεν έπειθε ότι η πόλη έχει την αποφασιστικότητα να στηρίξει οικονομικά τις ανάγκες του προγράμματος.
Επιπροσθέτως η επιτροπή στην έκθεσή της σημειώνει ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη συνεργασία, τη διασύνδεση, την ανταλλαγή εμπειριών με ευρωπαίους εταίρους στον τομέα του πολιτισμού.   
Σε ό,τι αφορά την επέτειο του 1821, ο δήμαρχος Καλαμάτας το απόγευμα της Τρίτης, κατά την ανακήρυξη του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, τη στιγμή που του επέδιδε, στο Μέγαρο Χορού, ως δώρο, τη περγαμηνή της διακήρυξης της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές (23 Μάρτη 1821), εξέφρασε τη λύπη του για την ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής, σχολιάζοντας στον αρχιεπίσκοπο ότι το κείμενο της διακήρυξης δεν της πολυάρεσε.
Ωστόσο, η επιτροπή στην έκθεσή της σημειώνει ότι «θα περίμενε μια πιο στενή ευθυγράμμιση της επετείου του 1821 με τον ευρύτερο κόσμο της σύγχρονης Ευρώπης».
Στ.Μ.