Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 12:38

Ο Σταύρος Τσαγκαράκης “μπήκε” στην ψυχή των γυναικών

Ο συγγραφέας με την παλιά μαθήτριά του, ψυχοθεραπεύτρια και μεταφράστρια του Ίρβιν Γιάλομ σήμερα, Ευαγγελία Ανδριτσάνου Ο συγγραφέας με την παλιά μαθήτριά του, ψυχοθεραπεύτρια και μεταφράστρια του Ίρβιν Γιάλομ σήμερα, Ευαγγελία Ανδριτσάνου

 

Της Μαρίας Νίκα 
Η γυναίκα ζει ανάμεσα στο ψυγείο, το νεροχύτη και το φούρνο. Έτσι λέει η Κριστιάν Ολιβιέ, η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια, που ο Σταύρος Τσαγκαράκης επικαλέστηκε δύο φορές στην παρουσίαση του βιβλίου του. Απ’ όσα γράφει ο ίδιος στις «Ζωές που δεν έζησαν», αλλά κι απ’ όσα είπε το Σάββατο το βράδυ στο κατάμεστο από φίλους Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, φάνηκε ότι έχει μελετήσει σε βάθος τη γυναικεία ψυχοσύνθεση...

Η Νιόβη, η Ερμιόνη, η Στέλλα, η Κλειώ, η Φανή… είναι οι ηρωίδες του βιβλίου του. Δεκατέσσερις μικρές ιστορίες γυναικών. Οι αναγνώστριές του αναρωτιούνται πώς ένας άνδρας γνωρίζει τόσο καλά τον τρόπο που σκέφτονται, τις αγωνίες, τον πόνο, την καθημερινή προσπάθεια που κάνουν. 

Γι' αυτή την ευαίσθητη ματιά του Σταύρου Τσαγκαράκη πάνω στη ζωή των γυναικών μίλησε το Σάββατο η σχολική σύμβουλος φιλολόγων Μεσσηνίας Βασιλική Σακκά. Για τις γυναίκες που μεγαλώνουν στη σιωπή, γιατί αν μιλούν τα προβλήματά τους πολλαπλασιάζονται, παρότι βρισκόμαστε στο 2017.

Στον άνθρωπο Σταύρο Τσαγκαράκη αναφέρθηκε περισσότερο η ψυχοθεραπεύτρια και μεταφράστρια των έργων του Ίρβιν Γιάλομ στην Ελλάδα, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, παλιά μαθήτρια του συγγραφέα όταν ο ίδιος δίδασκε ως νεαρός φιλόλογος στην Αθήνα.

«Σ’ ένα περιβάλλον συντηρητικό και αντιδημιουργικό, ο Σταύρος ήταν ο καθηγητής που μας έκανε να νιώθουμε ότι έχουμε αξία ως άνθρωποι. Ο δάσκαλος που δεν έβαζε τη βολή του πάνω από τις ανάγκες των παιδιών και που τον χαρακτήριζε μια ανυποχώρητη έλλειψη ανοχής απέναντι στην αδικία και την καταπίεση».

Μίλησε για τη χαρά που νιώθει μια γυναίκα διαβάζοντας το βιβλίο του, παρά τη θλίψη που υπάρχει στις ιστορίες. Και για τις ζωές που δε χάνουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και ο κόσμος, γιατί για κάθε χαμένη ζωή είναι ο κόσμος που χάνει.

«Δεν είναι που κλαις διαβάζοντας αυτές τις ιστορίες, είναι που ενώ κλαις σκέφτεσαι» επισήμανε ο Σταύρος Τσαγκαράκης για το βιβλίο του, το οποίο φυσικά απευθύνεται και σε άνδρες, αφού διαβάζοντάς το θα καταλάβουν πολλά για τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα τους. Η γυναίκα, πρόσθεσε, μοιάζει σαν το σαλιγκάρι. Όλοι δανείζονται το καύκαλό της για να ζεσταθούν κι εκείνη παγώνει.

Αποσπάσματα από τις «Ζωές που δεν έζησαν», στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» της Δήμητρας Δημοπούλου και οι εκδόσεις Γαβριηλίδης, διάβασαν οι ηθοποιοί Γεωργία Τσαγκαράκη και Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, ενώ στο πιάνο ήταν η πιανίστρια - συνθέτρια Άννα - Μαρία Μουτεβελή.

Οι «Ζωές που δεν έζησαν» είναι το δεύτερο βιβλίο του Σταύρου Τσαγκαράκη. Το 2013 είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Αλφειός» «Το όνειρο του καθηγητή Κλήμη» (για μια καλύτερη εκπαίδευση), το οποίο ο συγγραφέας είχε αφιερώσει τότε στα παιδιά του Γιώργο και Αντιγόνη, και στους μαθητές του. Το σημερινό το αφιερώνει στη σύντροφο της ζωής του Μαρία Τσαγκαράκη.

Ακολουθούν φωτογραφίες