Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 12:17

Ο "επαίσχυντος" Μανώλης Γλέζος εγκαινίασε την έκθεση για τον Αντιστασιακό Τύπο

Ο "επαίσχυντος" Μανώλης Γλέζος εγκαινίασε την έκθεση για τον Αντιστασιακό Τύπο

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
«Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τα φρένας αυτοί που υπεξήρεσαν εν ώρα νυχτός τη γερμανικήν σημαίαν την ώρα που αυτή εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως παραπλεύρως της δικής μας ελληνικής σημαίας. Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Έλληνες που αγαπούν το Έθνος των. Διότι μόνον παράγοντες ή όργανα ξένης προπαγάνδας ημπορούσαν να διαπράξουν μίαν τόσον επαίσχυντον αλλά και τόσον επικίνδυνον, ως προς τα συνέπειάς της, πράξιν», έγραφε η «Βραδυνή» στο κεντρικό της θέμα στις 2 Ιουνίου του ’41. Ο ένας από τους δύο «επαίσχυντες» δράστες, ο Μανώλης Γλέζος (ο δεύτερος ο Λάκης Σάντας), έκοψε χθες το βράδυ την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης για τον Αντιστασιακό Τύπο της Κατοχής, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Έκθεση στην οποία υπάρχει και το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο της «Βραδυνής», για να δείχνει στους επισκέπτες ότι πολλές φορές αυτοί που επικαλούνται το συμφέρον του έθνους μάλλον άλλα συμφέροντα υπηρετούν και όχι του λαού…

KATROUGKALOS-GLEZOS-NIKAS-02-06-17.jpgΗ έκθεση με τίτλο «Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής και Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941-1944», από τη βιβλιοθήκη-αρχείο του Γιώργου Δολιανίτη, που δεν μπόρεσε να παραστεί επειδή αναρρώνει από ένα θέμα υγείας που αντιμετώπισε, θα λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο μέχρι και αύριο, Σάββατο.
Είναι εκδήλωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της πανεπιστημιακής σχολής της Καλαμάτας, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα και τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας.
Μάλιστα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είπε, τίμησε τον Μανώλη Γλέζο, απονέμοντάς του γλυπτό μετάλλιο. Ο δήμαρχος τόνισε ότι έχει πολλές διαφωνίες με τον Μανώλη Γλέζο σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε όμως ότι τον εκτιμάει απεριόριστα γιατί είναι άνθρωπος της αντίστασης σε όλα τα επίπεδα, είναι άνθρωπος με στάση ζωής που αποτελεί παράδειγμα για όλους, είναι πρόσωπο που αγωνίζεται για την ενότητα και έχει κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό όλου του πολιτισμού φάσματος.
NIKAS-GLEZOS-KARLAFTH-SOFRONA-02-06-17.jpgΣτην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η Γιώτα Κοζομπόλη και ο Πέτρος Κωνσταντινέας. Μάλιστα κάποια στιγμή μια γυναίκα διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει και στηρίζει, ενώ ένα αρνητικό επιφώνημα ακούστηκε από ομάδα ατόμων όταν ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης για να κάνει χαιρετισμό.
Η πρόεδρος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Στέλλα Καρλαύτη-Σωφρονά, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του φορέα που εκπροσωπεί για την παρουσία του Μανώλη Γλέζου στα εγκαίνια της έκθεσης, τονίζοντας ότι αυτό το σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης δίνει άλλη βαρύτητα και νοηματοδότηση στην εκδήλωση. Μίλησε επίσης για τις προσπάθειες της Κεντρικής Βιβλιοθήκης να ανοιχτεί στην κοινωνία της Μεσσηνίας και να έχει μια εξωστρεφή δραστηριότητα.
GLEZOS-NIKAS-02-06-17.jpgΟ Μανώλης Γλέζος από την πλευρά του μίλησε για το μεγάλο θέμα των Γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, δίνοντας στο κοινό που παρακολουθούσε σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για διάφορες πτυχές της υπόθεσης. Όπως τόνισε, το αίτημα είναι να επιστρέψει η Γερμανία τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανήκουν στην Ελλάδα, να πληρώσει για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα Γερμανικά στρατεύματα όταν εισέβαλαν στη χώρα, να αποπληρώσουν οι Γερμανοί το λεγόμενο κατοχικό δάνειο. Επίσης, ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε ότι η Γερμανία συμπεριφέρθηκε στην Ελλάδα με βάναυσο τρόπο, επειδή ο ελληνικός λαός έχει ένα μοναδικό κατόρθωμα, κατάφερε να ορθωθεί μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και όπως σημείωσε, αυτό το κατάφερε επειδή διατηρήθηκε ζωντανή η ελληνική γλώσσα, επειδή ο λαός έπαιρνε τις αποφάσεις του με συλλογικό τρόπο στις λαϊκές συνελεύσεις, επειδή η εκκλησία διαδραμάτισε έναν συνεκτικό ρόλο και γιατί στον Έλληνα υπάρχει η ιδεολογία της αντίστασης. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μανώλης Γλέζος κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τη συνέχιση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης Νίκου Νικολάου Γλέζου, στην Απείρανθο της Νάξου.
Στ.Μ.
PATSARINOS-EKTHESH-ANTISTASIAKOS-TYPOS-02-06-17.jpg