Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 09:43

Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη

Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη

ΓΙΟΡΤΗ ΑΠΟΨΕ 
Συνεχίζεται με επιτυχία το 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται σήμερα, Σάββατο, το βράδυ, με μια μεγάλη γιορτή. Η έναρξη έγινε με την ημερίδα «Καλές Πρακτικές», όπου στελέχη της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετείχαν για να ενημερώσουν και να ενημερωθούν σχετικά με τα σχέδια δράσης στην προώθηση και προβολή των ξεχωριστών ελληνικών μεσογειακών προϊόντων...

Την έναρξη του Φεστιβάλ στην εμβληματική κοινότητα της Ελλάδας για τη Μεσογειακή Διατροφή, που διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, ενώ έκλεισε με προτάσεις τόνωσης του πρωτογενούς τομέα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η χώρα μας θα πρέπει να προβάλει τον διατροφικό πολιτισμό της, ώστε η ελληνική μεσογειακή διατροφή να γίνει σύμβολο υγείας, μακροζωίας και ευζωίας, καθώς και να προβληθεί εξίσου ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, φιλοδοξώντας στην τροφοδοσία πολλών χωρών με προϊόντα ελληνικής γης, με παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και αλιείας».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, μίλησε για τη σημαντικότητα της οικονομικής αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι η γαστρονομία και ο τουρισμός συνιστούν μια εξαιρετικά δυναμική συνέργεια και υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η τοπική διατροφική παράδοση γίνεται κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως το τοπικό προϊόν  θα δώσει πραγματικές προοπτικές για την ανάπτυξη δράσεων που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν και θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι στο 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής που ανοίγει τις Πύλες του στην Κορώνη μετά από μια επιτυχημένη πολύχρονη πορεία. Είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε και να το προβάλουνε όπως του αξίζει».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Μανιατάκειο Ίδρυμα για την πρόσκληση και ευχόμενος κάθε επιτυχία, δήλωσε ότι το Υπουργείο θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια προώθησης των προϊόντων, καθώς, όπως ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά, ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στο τοπικό προϊόν είναι η αναγνώριση της ταυτότητας από τις διεθνείς αγορές, αλλά και η κατοχύρωση και προσπάθεια της γνησιότητάς του, με αποκλεισμό κάθε κατώτερου προϊόντος που επιχειρεί να εμφανιστεί ως ελληνικό.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Chefchaouenτου Μαρόκου και πρόεδρος του Δικτύου Αραβομεσογειακών Πόλων MohamedSefiani, ο οποίος σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο κοινό, ανέφερε ότι η αναγνώριση της αξίας της Μεσογειακής Διατροφής έχει δώσει νέες προοπτικές, όχι μόνο στο θέμα της υγιεινής διατροφής, αλλά και στον τρόπο διαβίωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο  Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις που αφορούσαν την προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Δήμων Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων Γεώργιο Λαζουρά, τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπο Λυσίκατο, τον Δήμαρχο Δομοκού Δημήτριο Τζιαχρήστα και τον Δημοτικό Σύμβουλο Πύλου-Νέστορος Κωνσταντίνο Τσορώνη. Η βραδιά έκλεισε με ένα ρεσιτάλ κλασσικού πιάνου, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης, ενώ ακολούθησε γιορτή με μεσογειακά εδέσματα.