Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 17:49

Δωρεάν φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση για την πρόληψη πτώσεων ηλικιωμένων

Δωρεάν φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση για την πρόληψη πτώσεων ηλικιωμένων

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ 
Στο πλαίσιο και της κοινωνικής τους αποστολής, οι φυσικοθεραπευτές θα υποβάλλουν, από τις 25 μέχρι τις 29 Σεπτέμβρη, σε δωρεάν αξιολόγηση τους ενδιαφερόμενους ηλικιωμένους για την πρόληψη των κινδύνων από πιθανή πτώση. Η πρωτοβουλία αυτή του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, στην οποία συμμετέχει και το Τμήμα Φυσικοθεραπευτών Μεσσηνίας και Λακωνίας, συνδέεται με την καθιέρωση της 30ης Σεπτέμβρη ως Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας...

Όπως σημειώνει το Τμήμα Μεσσηνίας και Λακωνίας, σε ανακοίνωση που υπογράφουν η πρόεδρός του Κέλλυ Βακά και ο γραμματέας του Γιώργος Πεφάνης, «το Περιφερειακό Τμήμα Μεσσηνίας-Λακωνίας του Π.Σ.Φ., καλεί όλα τα μέλη του, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (25-29 Σεπτεμβρίου) να δέχονται ελεύθερα στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές ηλικιωμένους πολίτες προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές δοκιμασίες για την πρόληψη των πτώσεων, ώστε να διερευνηθεί ο κίνδυνος πτώσεων σε περιπτώσεις έλλειψης δύναμης ή ισορροπίας.

Στους ηλικιωμένους όταν εκτιμηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα δύναμης και ισορροπίας θα δοθεί πρόγραμμα ασκήσεων και θα γίνει επανεκτίμηση σε 30 ημέρες, προκειμένου να καταγραφούν τα αποτελέσματα βελτίωσης.

Επίσης, θα εφοδιάζονται με ενημερωτικά φυλλάδια και γενικές οδηγίες.

Μήνυμα της δράσης είναι το ‘’ΔΩΣΕ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ’’

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

• Μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος κινητικού περιορισμού των ανθρώπων με φυσική δραστηριότητα

• Περισσότεροι από το 1/3 των ανθρώπων πάνω από 70 χρόνων αδυνατούν να ακολουθήσουν τις βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για σωματική άσκηση.

• Τουλάχιστον το 32% του πληθυσμού πάνω από 70 χρονών έχουν μία πτώση ετησίως.

• 10-25% αυτών που πέφτουν θα υποστούν έναν σοβαρό τραυματισμό.

• Η φυσικοθεραπεία με καθοδηγούμενα ατομικά προγράμματα ασκήσεων μειώνει τις πτώσεις κατά 32%.

Οι Φυσικοθεραπευτές είναι ειδικοί στο να βοηθούν ανθρώπους που δεν μπορούν να ακολουθήσουν πρόγραμμα άσκησης –λόγω ασθένειας ή προχωρημένης ηλικίας– να γίνουν πιο δραστήριοι.

Δουλεύουν με όλους τους ανθρώπους για να μεγιστοποιήσουν την κίνηση τους.

Μετά από τραυματισμό ή ασθένεια, οι υπηρεσίες αποκατάστασης που παρέχονται από τους Φυσικοθεραπευτές βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους».