Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 16:07

Τριήμερο Φεστιβάλ για τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά στη Στούπα

Τριήμερο Φεστιβάλ για τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά στη Στούπα

NARTURA-ARTS CLUB STOUPA
Ένα τριήμερο γιορτής, πολιτισμού, στοχασμού ξεκινάει την Παρασκευή το απόγευμα στη Στούπα, αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη και τον Αλέξη (Γιώργο) Ζορμπά, η φιλία των οποίων οδήγησε τον πρώτο να γράψει το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπα», που πρόβαλε παγκοσμίως το συγγραφικό και πνευματικό μέγεθος του Νίκου Καζαντάκη και επιπλέον μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μιχάλη Κακογιάννη, αφήνοντας στην αιωνιότητα τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και το συρτάκι του Άντονι Κουίν. Είναι το Φεστιβάλ που έχουν διοργανώσει ο νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός φορέας για την τέχνη και τη φύση «Nartura» και το ArtsClubStoupa που πλαισιώνεται από ξένους καλλιτέχνες που ζουν στην περιοχή…

«Στη Στούπα συναντήθηκαν ο Καζαντζάκης ως επιχειρηματίας και ο Ζορμπάς ως μεταλλωρύχος και μεταξύ τους γεννήθηκε μια φιλία που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη και εκείνος μετά ενέπνευσε άλλους δημιουργούς σε όλα τα επίπεδα της τέχνης», είπε η Βασιλική Κατέρη, εκπρόσωπος της «Nartura», κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Καλαμάτα, στο «Στολίδι», για τη παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ.

«Έχουμε κάποια διαμάντια του τόπου που πρέπει να αναδειχθούν. Και το Φεστιβάλ είναι ένα ξεκίνημα γι’ αυτό» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την έλευση του Καζαντζάκη στη Στούπα και με τα 60 χρόνια από το θάνατό του.

21371179_133330533876677_3377734774520832248_n.jpgΟι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, συνέχισε η κ. Κατέρη, θα ξεκινήσουν το απόγεμα της Παρασκευής, στη Στούπα, με ραδιοφωνική εκπομπή από την ΕΡΤ Καλαμάτας, στην οποία θα μιλήσουν ενδιαφέροντα πρόσωπα, όπως ο Γιάννης Σμαραγδής, η νέα ταινία του οποίου αναφέρεται στον Νίκο Καζαντζάκη αλλά και η δισέγγονη του Ζορμπά, Εβίτα Κεχαγιά. Θα ακολουθήσει το δρώμενο «Όλη η Στούπα χορεύει συρτάκι», ενώ θα γίνουν ακόμη βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, εκθέσεις εικαστικών, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών, αναγνώσεις βιβλίων του Καζαντζάκη από τον Φίλιππο Σοφιανό και άλλους, ξεναγήσεις.

Από το ArtsClubStoupa ο Πήτερ Κράιμες, από την Ολλανδία, ανέφερε ότι ήρθε στη Μάνη και έχτισε σπίτι στην Πράστοβα, εκεί που ήταν το μεταλλείο του Καζαντζάκη, πριν από δέκα χρόνια. Σημείωσε ότι ζώντας στην περιοχή άρχισε να μελετάει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο τον εντυπωσιάζει συνεχώς και περισσότερο για τη συγγραφικό αλλά και για το φιλοσοφικό του επίπεδο.

Ο κ. Κράιμες ανέφερε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί αποφάσισε πέρσι το Νοέμβρη να διοργανώσει φέτος εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη, εν τω μεταξύ όμως προέκυψε η γνωριμία και η συνεργασία με την κ. Κατέρη και τη Nartura, που οδήγησαν τελικά στη διοργάνωση του μεγάλου Φεστιβάλ.

Τέλος, ο Ολλανδός, αναφερόμενος στο ArtsClubStoupa,  σημείωσε ότι αποτελείται από ξένους καλλιτέχνες που αγαπούν πολύ την περιοχή, τη σέβονται και έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στην κοινότητα,  γι’ αυτό διοργανώνουν διάφορες δράσεις που εστιάζουν κυρίως στην ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και της παράδοσης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ 
Στ.Μ.