Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 17:43

Αναζητείστε τον άλλο σας εαυτό στην Coniectura V και στο "Σταθμό"…

Σουζάννε Μουρδουκούτα, Βασίλης Καριζώνης, Νίκος Κουρής Σουζάννε Μουρδουκούτα, Βασίλης Καριζώνης, Νίκος Κουρής

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 
Καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι που όμως δημιουργούν στη Μεσσηνία, μας καλούν για να μας δείξουν αυτό που νομίζουν ότι είναι ο άλλος τους εαυτός, ώστε να ψάξουμε και εμείς μέσα μας μπας και καταλάβουμε λίγο καλύτερα το δικό μας άλλο μας εαυτό… «Ο άλλος μου εαυτός» είναι το θέμα της έκθεσης εικαστικών τεχνών «ConiecturaV», που το καλοκαίρι παρουσιάστηκε σε επιχειρήσεις στην Καρδαμύλη και τη Στούπα, ενώ από σήμερα και μέχρι τις 31 Οκτώβρη παρουσιάζεται στο café-αναψυκτήριο «Σταθμός», στον παλιό κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7:30 το βράδυ της Τετάρτης, 18 Οκτώβρη…

HUBY-PETER-16-10-17.jpg
έργο του Huby Peter

Για την παρουσίαση της έκθεσης έδωσαν το πρωί στον «Σταθμό» συνέντευξη Τύπου ο επιμελητής της Βασίλης Καριζώνης και η Σουζάννε Μουρδουκούτα, εικαστικοί και οι δύο, καθώς και ο Νίκος Κουρής από το café-αναψυκτήριο.

Ο Βασίλης Καριζώνης σημείωσε ότι εκτός από την έκθεση τις επόμενες ημέρες θα διοργανωθεί και μια συζήτηση για το θέμα «ο άλλος μου εαυτός», η αναζήτηση του οποίου, είπε, οδηγεί στο να γίνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου καλύτερος.   

Επίσης ο επιμελητής της έκθεσης ανέφερε ότι στην έκθεση συμμετέχουν 16 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων είναι προς πώληση, αν και υπογράμμισε ότι ο σκοπός της έκθεσης είναι καθαρά καλλιτεχνικός.

ANASTASOPOULOS-SOTHRHS-16-10-17.jpg
έργο του Σωτήρη Αναστασόπουλου

Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει την επιχείρηση «Σταθμός» για τη φιλοξενία της έκθεσης, όπως και τις επιχειρήσεις της Καρδαμύλης και της Στούπας, που φιλοξένησαν το καλοκαίρι τα έργα των καλλιτεχνικών.

Η Σουζάννε Μουρδουκούτα από την πλευρά της ανέφερε ότι το θέμα «ο άλλος μου εαυτός» την ενδιαφέρει πάρα πολύ. Είναι, τόνισε, ένα θέμα που απασχολεί όλους τους δημιουργούς. Η ίδια, πρόσθεσε, δουλεύει βγάζοντας στη δημιουργία της αυτό που έχει μέσα της και ας ξεκινάει ένα έργο χωρίς να έχει ένα απόλυτο θέμα στο μυαλό της.

Τέλος, ο Νίκος Κουρής σημείωσε ότι είναι μεγάλη η χαρά για τον «Σταθμό» να φιλοξενεί την Coniectura και τόνισε ότι ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης είναι σημαντικό να βγαίνει η τέχνη στο δρόμο, να συναντάει η ίδια την κοινωνία.

KARIZONHS-VAS-2-16-10-17.jpg
KARIZONHS-VAS-1-16-10-17.jpg
δίπτυχο έργο του Βασίλη Καριζώνη

Στην έκθεση συμμετέχουν, εκτός του Βασίλη Καριζώνη και της Σουζάννε Μουρδουκούτα, οι Σωτήρης Αναστασόπουλος, Τάσος Βαμβακάς, HubyPeter, Καλλιρρόη Κατσαφάνα, Παναγιώτης Κυριακάκης,  Παναγιώτης Λάμπρου, Πηνελόπη Μεμένιου, Ελένη Μπαρδαμάσκου, Γιώργος Ντέρος, Νάντια Παπαδοπούλου, Αγγελική Πολίτη, RoseSimon, Γιώργος Σταθουλόπουλος και Παναγιώτης Φ. Τεμπελόπουλος.

Ο Βασίλης Καριζώνης γράφει για τον «άλλο μου εαυτό»: «Όπως θεωρείται, από πολλούς, ο άνθρωπος ανέκαθεν είχε συνείδηση του ενός και μοναδικού εαυτού. Έζησε ανά τους αιώνες υπερασπιζόμενος τα ατομικά του συμφέροντα και προκάλεσε ανταγωνιστικά τον οποιονδήποτε πήγε αντίθετα στα συμφέροντά του.

TEMPELOPOULOS-PANAGIOTHS-16-10-17.jpg
Έργο του Παναγιώτη Φ. Τεμπελόπουλου

Αν στο παρελθόν που μαθαίνουμε μέσω της ιστορίας, οι έριδες και οι πόλεμοι δημιουργούν αλγεινές εντυπώσεις, αυτά τα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται και σήμερα, μας προκαλούν μεγαλύτερη οδύνη, ακριβώς γιατί συμβαίνουν στην εποχή μας και τα ζούμε. Οι πιο ακραίες συνέπειες της ιδιοτέλειας που επιδεικνύει ο άνθρωπος, είναι η κακή διαχείριση του περιβάλλοντος καθώς και οι καταστροφικοί πόλεμοι.

Υπάρχουν όμως και πιο αφανείς συνέπειες, εξίσου καταστροφικές με τις παραπάνω και αυτές είναι οι απώλειες της ψυχικής ηρεμίας και του πνευματικού προορισμού. Εξαιτίας αυτών των απωλειών, ο άνθρωπος χάνει την αίσθηση και την γνώση του λόγου για τον οποίον βρίσκεται στην Γη και ποιος είναι τελικά ο σκοπός της ύπαρξής του. Έτσι άγεται και φέρεται από τα γεγονότα, ακριβώς στα οποία έχει κάθε δικαίωμα αλλά και δυνατότητα να παρέμβει και να ωθήσει τον εαυτό του προς την ανώτερη εκδοχή, αυτή του πνευματικού, του δημιουργικού και σοφού εαυτού. Του εαυτού, που είναι γεμάτος αγάπη και ευγνωμοσύνη για όλα αυτά τα οποία του προσφέρουν την ευζωία.

MPARDAMASKOU-ELENH-16-10-17.jpgΈργο της Ελένης Μπαρδαμάσκου

 

Ας αναρωτηθούμε αν υπάρχει άλλος εαυτός, και ας ξεκαθαρίσουμε όμως ποιος είναι τελικά ο άλλος εαυτός; Σίγουρα δεν είναι σαν ένα ρούχο που όταν το φορέσουμε αυτόματα γινόμαστε κάτι άλλο. Πρώτα από όλα προηγείται η επιθυμία μας να αναζητήσουμε τον πνευματικό μας προορισμό και στην συνέχεια η κατάκτηση των αρετών που μας λείπουν. Αυτό φυσικά έχει πολύ κόπο, πολλά πισωγυρίσματα και πόνο ψυχής.

Όμως στο τέλος ανταμείβεται κανείς για όλα αυτά που αγωνίστηκε και τίποτα δεν χάνεται».
Στ.Μ.

STATHOULOPOULOS-GIORGOS-16-10-17.jpg

έργο του Γιώργου Σταθουλόπουλου